Hlavní obsah

Nečas je v životním laufu. Česká supernova oslnila i šampiony

Raleigh/Praha

Stejně úrodný bodový večer už Martin Nečas v NHL jednou zažil - v prosinci 2019. O patnáct měsíců později však útočník Caroliny hraje bezpochyby svůj životní hokej. Dvěma góly a dvěma asistencemi dvaadvacetiletý hokejový eskamotér rozhodl o výhře 4:3 nad úřadujícími šampiony z Tampy Bay!

Foto: James Guillory, Reuters

Český hokejista Caroliny Martin Nečas se raduje ze své branky v duelu NHL proti Tampě.

Článek

„Sebedůvěra mu nechyběla nikdy. Snažil se tvořit od první chvíle, co k nám přišel. Teď ale mnohem líp chápe, kdy a jak to má dělat. Zesílil a dospěl," vyprávěl hromovým hlasem kouč Hurricanes Rod Brind'Amour.

Duel s Lightning, ve kterém domácí prohrávali 0:2, byl mistrovskou ukázkou současné Nečasovy fazóny. Už v první třetině mohl snižovat, to ale jeho dorážku úžasně lapil ruský gólman Vasilevskij. Českého forvarda tím však jen rozdráždil.

Foto: James Guillory, Reuters

Útočníci Caroliny Hurricanes Martin Nečas (88) střílí v utkání proti Tampě,

Nečas ve druhé třetině nadýchanou žabkou vyslal Paquettea do gólového brejku, perfektně zrežíroval přečíslení a navrch ještě přidal trefu v přesilovce. Necelé čtyři minuty před koncem pak v další početní výhodě ostře najel k brance a vypálil. Prudce, přesně, mistrovsky!

To byl český večírek jako v nejlepších časech Jaromíra Jágra, nebo v produkci Davida Pastrňáka, kterého mimochodem Nečas přeskočil v bodování této sezony. Po sobotě měl ve sbírce 28 bodů (9+19), bostonský kanonýr 27 (14+13).

„Dostal jsem se na první přesilovku. Dva dobří kluci nám chybí a já je chci nahradit," zmínil rodák z Nového Města na Moravě absenci ‚T+T', neboli Fina Teräväinena a Američana Trochecka. „Když jste v první lajně, tak máte zákonitě víc sebevědomí. Kluci kolem mě hrají skvěle, já se s nimi jen snažím držet tempo."

Není to 'One Trick Pony'

A jde mu to famózně. Proti nejtěžšímu z možných protivníků byl na ledě přes 23 minut! Skoro sedm odehrál v přesilovce, tři a půl minuty strávil ve formaci na oslabení. Další důkazy, že Nečas není žádný 'One Trick Pony', jak se v zámoří říká hráčům s omezeným rejstříkem dovedností.

„Jako mladší jsem hrál ve všech možných situacích. Rád jsem hodně na ledě," řekla česká hokejová supernova před pár týdny v rozhovoru pro Sport.cz.

„Marty je výtečný hráč. S hokejkou umí všechno a jeho bruslení se zrychluje každým dnem," přitakal Nečasův spoluhráč Sebastian Aho. V tuto chvíli je právě finsko-česká spolupráce v dresech Hurricanes velkým hitem NHL.

„Asi jsme si (s Ahem) podobní tvořivostí. Puk nám jde rychle od hokejky a umíme si najít prostor," pochvaloval si Nečas.

Z jeho výkonů jsou teď unešení všichni fanoušci Caroliny.

Reklama

Související témata: