Hlavní obsah

Gólová exploze českého útočníka! Dokázal to Jágr i další esa. Kdo byl první?

Aktualizováno

Něco takového se mu v NHL ještě nepovedlo. Neskutečnou kanonádou - čtyřmi góly - zavalil soupeře. I díky trefám Jakuba Vrány Detroit vyhrál v pokračování NHL nad Dallasem 7:3. Nedávnou hodně diskutovanou výměnu si český útočník může v tuto chvíli pochvalovat. A nejen on. "Když máte v týmu takového chlapíka, vytváříte na soupeře neustálý tlak," neskrýval nadšení trenér Red Wings Jeff Blashill. Vrána se stal čtrnáctým českým hokejistou, který skóroval čtyřikrát v jednom zápase zámořské soutěže.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Jakub Vrána se svými spoluhráči slaví gól do sítě Dallasu.

Článek

"Od prvního dne jsou tu všichni skvělí," rozplýval se i Vrána, který po výměně z Washingtonu ve čtyřech zápasech vstřelil celkem pět branek a přidal jednu asistenci. Celkem se v dosavadním průběhu sezony střelecky prosadil šestnáctkrát. Z Čechů dal víc gólů pouze David Pastrňák z Bostonu (18).

„Je jasné, že se ještě nějakou dobu budu sžívat s novým systémem a spoluhráči, ale zatím si to podle mě docela sedlo," poznamenal dále Vrána.

Je to paradox. Právě on se stal prvním hráčem Red Wings se čtyřmi góly v zápase od doby, kdy takto exceloval Anthony Mantha při výhře 4:3 také proti Dallas Stars v říjnu. 2019. A právě za Manthu Vrána 12. dubna přišel. A proti Dallasu dal čtyři branky...

První gól vstřelil po asistenci Filipa Zadiny v 10. minutě. Podruhé brankáře Dallasu Antona Chudobina překonal v čase 26:30, kdy tečí rány Dannyho DeKeysera od modré čáry zvýšil na 4:1 pro Red Wings.

Góly si rozdělil do všech třetin. V 50. minutě poté, co u střídaček obral o puk chybujícího obránce, v samostatném úniku prostřelil střídajícího Jakea Oettingera.

Přehled českých hokejistů, kteří v jednom utkání NHL dali čtyři góly, což je tuzemský rekord (řazeno chronologicky):
JménoZápasDatum
Miroslav FryčerToronto - Edmonton 11:98. ledna 1986
Jiří HrdinaCalgary - Hartford 6:37. listopadu 1988
Vladimír RůžičkaBoston - Pittsburgh 6:39. února 1992
Petr NedvědPittsburgh - Winnipeg 9:45. března 1996
Jaroslav SvejkovskýWashington - Buffalo 8:313. dubna 1997
Jaromír JágrPittsburgh - NY Rangers 8:614. října 2000
Radek DvořákNY Rangers - NY Islanders 6:429. března 2001
Jiří DopitaPhiladelphia - Atlanta 7:48. ledna 2002
Patrik EliášNew Jersey - NY Islanders 6:030. března 2003
Martin HavlátOttawa - Buffalo 10:42. listopadu 2005
Jan BulisMontreal - Philadelphia 5:325. ledna 2006
Tomáš HertlSan Jose - NY Rangers 9:29. října 2013
David PastrňákBoston - Anaheim 4:214. října 2019
Jakub VránaDetroit - Dallas 7:322. dubna 2021

Pětadvacetiletý útočník tak zaznamenal po bezmála roce a půl druhý hattrick v NHL, ale nestačilo mu to. Čtvrtou branku dal z dorážky.

„Kdykoli na nás zatlačili, vždycky dostali gól," konstatoval spokojený kouč Blashill.

Vrána není zdaleka prvním českým hokejistou, který skóroval čtyřikrát v jednom zápase NHL. Povedlo se to Jaromíru Jágrovi, Davidu Pastrňákovi, Tomáš Hertlovi... Jako první si ale takový kousek připsal Miroslav Fryčer v roce 1986.

Prosadil se i další účastník výměny

Prvním gólem v barvách Red Wings se proti Dallasu prosadil i Richard Pánik. Slovenský útočník, který byl společně s Vránou součástí výměny za Manthu, využil zaváhání gólmana při dlouhém nahození a doklepl propadlý puk do prázdné branky.

Radek Faksa za hosty vstřelil na začátku druhé třetiny první branku Dallasu. Z bezprostřední blízkosti prostřelil Thomase Greisse a snížil na 1:3. "Musíme se z dnešní prohry poučit. V sobotu s nimi hrajeme zase. Věděli jsme, že na nás nastoupí, protože jsme je v minulém zápase porazili, ale stejně jsme prohráli první třetinu 0:3," poznamenal zklamaný český útočník.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: