Hlavní obsah

Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce NHL vyhraje Fox, Hedman, nebo Makar

New York

Vítěz prestižní Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezony v NHL vzejde z trojice Adam Fox (New York Rangers), Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) a Cale Makar (Colorado Avalanche). Finalisty dnes zveřejnila prostřednictvím svého webu NHL. Vítěz bude oznámen během semifinále nebo finále play off.

Foto: Kim Klement, Reuters

Vítěz prestižní Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezony v NHL vzejde z trojice Victor Hedman (Tampa Bay Lightning - na snímku), Adam Fox (New York Rangers) a Cale Makar (Colorado Avalanche).

Článek

Zatímco třiadvacetiletý Fox s o půl roku mladším Makarem se do závěrečného výběru dostali poprvé v kariéře, třicetiletý Hedman, jenž bojuje s Lightning o obhajobu Stanleyova poháru, již popáté. Zvítězil ale dosud jen v roce 2018.

Fox patřil ke klíčovým postavám Rangers a také byl jejich herně nejvytíženějším hráčem, když odehrál v průměru 24 minut a 42 sekund za zápas. Díky 47 bodům za pět gólů a 42 asistencí v 55 startech byl druhý v bodování obránců celé soutěže. V hodnocení účasti na ledě měl 19 plusových bodů.

Loňský vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka Makar odehrál v dlouhodobé fázi 44 zápasů a nastřádal stejný počet bodů díky osmi brankám a 36 přihrávkám. V bodování beků celé ligy mu patřilo šesté místo. Pokud by se Norrisovy trofeje dočkal, stal by se prvním hráčem Avalanche, který ji kdy získal.

Zkušený Hedman přidal ještě gól navrch (9+36) a v bodování obránců byl třetí. Stejně jako Fox i Makar dostával také on hodně prostoru na ledě a v průměru za zápas odehrál dokonce přes 25 minut, což ho zařadilo v tomto ukazateli na sedmé místo v soutěži.

Norrisova trofej byla poprvé udělena za sezonu 1953/54. Dosud ji nevyhrál žádný z českých hokejistů. Před 12 lety byl oceněn slovenský bek Zdeno Chára. Rekordmany se sedmi prvenstvími jsou Doug Harvey, Bobby Orr a Nicklas Lidström. Loni se poprvé v kariéře dočkal Švýcar Roman Josi z Nashvillu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články