Hlavní obsah

Proč to (ne)pískáš? Sudí jsou v NHL pod bubnovou palbou kritiky

Montreal/Praha

Okřídlená věta: Tohle by se v NHL nestalo, nabírá v posledních dnech ironický význam. Zejména semifinálová série mezi Vegas a Montrealem je plná vyhrocených momentů, které však sudí nechávají překvapivě bez povšimnutí. „Výkony rozhodčích v play off jsou ostudné. Už to nejde přehlížet," hřímají experti.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Rozhodčí Chris Lee přihlíží potyčce obránce Vegas Braydena McNabba (vlevo) a útočníka Montrealu Nicka Suzukiho.

Článek

Jde o hodně. Favorizovaní Golden Knights narazili na překvapivě tuhý odpor Canadiens, kteří sní o tom, že poprvé od roku 1993 získají Stanley Cup. Nervozity přibývá, ale zjevné fauly zůstávají nepotrestány.

Když v prodloužení třetího zápasu montrealský Corey Perry odjížděl z ledu s krvavým obličejem po zásahu hokejkou Jonathana Marchessaulta a sudí viníka nepenalizovali, žasli fanoušci v Bell Centre i diváci u televizního přenosu.

„Mám pocit, že by teď nevylučovali, ani kdyby někdo vyhodil puk za plexisklo," poznamenal štiplavě kanadský novinář Arpon Basu.

Řada zákroků si přitom neříkala jen o vyloučení, ale třeba krosček beka Habs Joela Edmundsona na Williama Carriera, po kterém útočník Golden Knights přistál hlavou na hraně mantinelu, i o dodatečnou suspendaci. Hrálo se ovšem dál.

„Je to rozhodně jiné než v základní části. Sudí jsou o dost tolerantnější," potvrdil Marchessault. „Velké týmy by si s tím ale měly umět poradit."

Novinář Marc Spector, který o NHL referuje od 80. let, připomíná, že v play off nebyl odpískán ani jeden faul na nejproduktivnějšího hráče základní části Connora McDavida, ačkoli byl v základní části šestým nejfaulovanějším hráčem. Zvláštní.

V play off se hra s každým kolem přiostřuje. Centr první lajny Vegas Chandler Stephenson odstoupil ze série s Canadiens kvůli otřesu mozku, který mu způsobil nepenalizovaný úder loktem Bena Chiarota.

Disproporce mezi nepotrestanými zákroky a momenty, kdy se sudí rozhodnou vylučovat, je někdy až komická.

Montrealský Nick Suzuki na chvíli zahákl obránce Vegas Aleca Martineze a putoval na trestnou lavici. V neděli rozhodčí poslali za katr jen po dvou hráčích na obou stranách.

Jenže sudí Chris Lee bez známek pohnutí ze dvou metrů sledoval, jak bek Vegas Brayden McNabb Suzukiho nejprve praštil zezadu do helmy a následně mu ještě levačkou napálil do brady...

V žádné příručce pro zámořské sudí není napsáno, že by měli rozlišovat zákroky v první a ve třetí třetině. Ani nic o tom, že v posledních dvou minutách a v prodloužení už se pískají jen vyložené 'vraždy'.

„Nejhorší je, že vůbec nikdo netuší, jaký mají sudí vlastně standard," nechápe bývalý obránce s více než 800 starty v NHL Kevin Bieksa.

Kouč Bostonu Bruce Cassidy se podivoval minimu trestů Islanders v zápasech druhého kola play off. „Měli by se jmenovat New York Saints (svatí)," hudral Cassidy.

Naopak Tampa přešla přes Carolina Hurricanes také díky tomu, že v posledních dvou zápasech využila 4 z 11 přesilovek... Tady se sudí Sutherland a Pochmara nerozpakovali zvedat ruku.

„Být rozhodčím je tvrdá práce. Mám k nim respekt," řekl kouč Islanders Barry Trotz. A pak se nestačil divit, když sudí uznali Tampě gól, i když měli Lightning na ledě i s gólmanem sedm hráčů.

Rozhodčí to v zámoří v době play off schytávají ze všech stran. Ale ve velké míře oprávněně.

Reklama