Hlavní obsah

Útočník Nosek se dohodl v NHL na smlouvě s Bostonem, za moře jde i Jaškin! Kde bude hrát?

Aktualizováno

Český útočník Tomáš Nosek mění podruhé v NHL působiště. Po Detroitu a Vegas bude hrát za Boston. S Bruins uzavřel jako volný hráč dvouletou smlouvu na 3,5 milionu dolarů. Po dvou letech se do slavné zámořské ligy vrací útočník Dmitrij Jaškin. Ten podle očekávání opouští KHL a zahraje si za Arizonu, kde podepsal roční smlouvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Tomáš Nosek na archivním snímku

Článek

Osmadvacetiletý Nosek si trh volných hráčů vyzkoušel už v říjnu, ale zůstal nakonec ve Vegas. Klub s ním tehdy podepsal roční smlouvu na 1,25 milionu dolarů. Dres Golden Knights oblékal od roku 2017, kdy si ho nováček NHL vybral během rozšiřovacího draftu.

V základní části uplynulé sezony nasbíral pardubický rodák Nosek v 38 zápasech 18 bodů za osm tref a 10 asistencí, v play off přidal v šesti duelech jednu asistenci. Svou bilanci v dlouhodobé fázi NHL tak vylepšil na 257 startů a 66 bodů (32+34), v play off má na kontě z 38 utkání 10 bodů (6+4).

Jaškina zlákala Arizona

Útočník Dmitrij Jaškin se podle očekávání vrací z Kontinentální ligy do NHL, kde podepsal roční smlouvu s Arizonou. O návratu českého hokejisty s ruskými kořeny do zámoří informovala ruská i americká média již po skončení předešlé sezoně, na konci května oficiálně rozvázal smlouvu s Dynamem Moskva.

Osmadvacetiletý Jaškin měl s Dynamem smlouvu ještě na příští sezonu, kontrakt však obsahoval výstupní klauzuli pro NHL. Účastník dvou mistrovství světa a Světového poháru v zámořské soutěži odehrál v letech 2013 až 2019 více než 300 zápasů za St. Louis a Washington.

Předloni posílil Jaškin moskevské Dynamo a stal se jednou z hlavních hvězd KHL. Loni byl jako první český hokejista vyhlášen nejužitečnějším hráčem základní části poté, co v 58 zápasech nastřílel 31 branek a připsal si 63 bodů. V uplynulém ročníku se díky 38 gólům z 59 utkání stal jako třetí český hráč nejlepším střelcem. Více gólů dal v základní části KHL jen Sergej Mozjakin v sezoně 2016/17, v níž nasbíral 48 branek.

"Jsme velmi rádi, že jsme podepsali smlouvu s Dmitrijem. Je to velký, silný a zkušený útočník, který má za sebou dvě výborné sezony v NHL. Bude dobrou posilou pro náš útok," řekl generální manažer Bill Armstrong na klubovém webu.

Reklama

Související témata: