Hlavní obsah

Montreal nabídku Caroliny Kotkaniemimu nedorovnal a získal Dvoraka

Montreal/Raleigh

Finský hokejový útočník Jesperi Kotkaniemi se v NHL stal posilou Caroliny, která mu jako chráněnému volnému hráči patřícímu Montrealu před týdnem nabídla roční smlouvu na 6,1 milionu dolarů. Vedení Canadiens se rozhodlo návrh Hurricanes nedorovnat a získalo za něj práva výběru v prvním a třetím kole draftu v příštím roce. Montreal na ztrátu zareagoval a získal forvarda Chistiana Dvoraka z Arizony za výběry na draftu v první kole v příštím roce a ve druhém kole v roce 2024.

Foto: twitter:@Canes, Twitter

Fin Jesperi Kotkaniemi přestupuje z Montrealu do Caroliny.

Článek

"Carolina využila nástroj, který jí umožňuje kolektivní smlouva a my toto rozhodnutí akceptujeme," řekl generální manažer Canadiens Marc Bergevin. Kluby NHL sahají ke snaze získat chráněné volné hráče výjimečně a naposledy se o to snažil Montreal opačným směrem na začátku července 2019. Chtěl z Caroliny získat finského útočníka Sebastiana Aha. Nabídl mu pětiletou smlouvu na 42,27 milionu dolarů, ale Hurricanes ji dorovnali.

Před Kotkaniemim se naposledy jako chráněný volný hráč po nabídce jiného klubu stěhoval 26. července 2007 útočník Dustin Penner z Anaheimu do Edmontonu. Od té doby bylo včetně Aha šest neúspěšných pokusů.

V roce 2008 nejdříve dorovnalo St. Louis nabídku Vancouveru pro útočníka Davida Backese a Canucks zase zareagovali na pokus Blues získat forvarda Stevea Berniera. O dva roky později se snažilo San Jose angažovat obránce Niklase Hjalmarssona z Chicaga, v roce 2012 potom Philadelphia beka Sheau Webera z Nashvillu a za další rok Calgary útočníka Ryana O'Reillyho z Colorada.

Montreal si Kotkaniemihio vybral v roce 2018 jako trojku draftu. V uplynulé sezoně si připsal v základní části 56 zápasech 20 bodů za pět branek a 15 asistencí. V 19 duelech play off zaznamenal osm bodů za pět tref a tři asistence.

V NHL má Kotkaniemi na kontě za tři sezony 171 utkání a 62 bodů za 22 gólů a 40 asistencí. Majitel zlaté medaile z mistrovství světa osmnáctek z roku 2018 v bojích o Stanleyův pohár zaznamenal ve 29 zápasech 12 bodů za devět přesných zásahů a tři přihrávky.

Pětadvacetiletý Američan Dvorak má ještě na další čtyři sezony platný šestiletý kontrakt na 26,7 milionu dolarů. V minulém ročníku si v 56 utkáních připsal 31 bodů za 17 branek a 14 asistencí. Měl také úspěšnost na vhazování 52,1 procenta.

Coyotes jej draftovali v roce 2014 ve druhém kole na 58. místě. V NHL má na kontě z 302 utkání 146 bodů za 67 tref a 79 přihrávek. V devíti duelech play off skóroval dvakrát a přidal jednu asistenci.

Reklama

Související témata: