Hlavní obsah

Jágr je výjimečný, opravdová legenda, smeká Ovečkin. Jít v jeho šlépějích ale nechce

Chicago/Praha

Když na konci července podepsal s Washingtonem novou pětiletou smlouvu s průměrným ročním příjmem 9,5 milionu dolarů, přiznával hokejový útočník Alexandr Ovečkin, že zásadním důvodem bylo pokusit se atakovat historický rekord Waynea Gretzkyho v počtu vstřelených branek v NHL. Ruské levé křídlo, které právě dnes slaví šestatřicáté narozeniny, na legendární číslo 99 ztrácí 164 tref.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Ovečkin z Washingtonu (vlevo) a Jaromír Jágr v dresu New Jersey při vzájemném souboji v prosinci roku 2014.

Článek

Ovečkin během šestnácti sezon v NHL za Washington nasázel 730 gólů, což jej v historických tabulkách řadí na šesté místo. Na pátého Marcela Dionnea ztrácí jedinou branku, na čtvrtého Bretta Hulla 11, na třetího Jaromíra Jágra 36 a na druhého Gordieho Howea 71.

Moskevský rodák ve čtvrtek znovu zopakoval, že překonat Gretzkyho rekord je pro něj velkou motivací do dalších pěti sezon. Zároveň ale odmítl, že by se hokeji věnoval tak dlouho jako Jágr, jenž v kariéře pokračuje v Kladně a 15. února mu bude už padesát let.

„To se určitě nechystám. On je výjimečný hráč, opravdová legenda. Myslím, že pokud by ještě hrál NHL, byl by v gólech na druhém místě. To je stoprocentní," připomíná Ovečkin, že Jágr za druhým Howem zůstal jen o 35 branek.

Kromě nahánění Gretzkyho však ruský kanonýr vyhlíží i únorové zimní olympijské hry v Pekingu, kde by na rozdíl od těch minulých v Pchjongčchangu 2018 měly startovat i hvězdy NHL.

„Jsem z toho nadšený. Je mi ctí být na olympijských hrách, reprezentovat svou zemi a hrát proti nejlepším hráčům na světě a pokusit se získat zlatou medaili. Očividně to bude moje poslední šance hrát na olympiádě," uvědomuje si Ovečkin.

Podaří se Alexandru Ovečkinovi překonat rekord Waynea Gretzkyho v počtu gólů v základní části NHL?
ano
50,6 %
ne
49,4 %
Celkem hlasovalo 10218 čtenářů.

Reklama

Související témata: