Hlavní obsah

Hokejový grunge se chystá zadunět. Seattle bude ladit sestavu a hledat střelce

Seattle/Praha

Kostkované košile, otrhané kraťasy, martensky a valivý zvuk elektrických kytar. ‚‚Modří už vědí.‘‘ Třicet let poté co vzal hudební svět ztečí styl grunge zrozený v Seattlu, se město na severozápadě USA chystá na hokejovou revoluci. 32. klub NHL je plný energie, aby všechny velké plány překlopil ve své první sezoně do reality. ‚‚Volume‘‘ doprava, to bude jízda!

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci nového týmu Seattle Kraken se už začátku NHL nemohou dočkat.

Článek

Nejhektičtější období má za sebou manažerský tým v čele s GM Ronem Francisem a hlavním skautem Robertem Kronem. V rozšiřovacím draftu a následně na volném trhu stvořili Kraken soupisku, se kterou budou chtít rozvířit vody minimálně v Pacifické divizi.

A inspiraci mají. Před čtyřmi lety Vegas Golden Knights ve své premiérové sezoně dokráčeli až do finále Stanley Cupu. Dříve přehlížení hráči dostali velký prostor na vyřádění a nováček skončil až těsně pod vrcholem.

Úspěch bude potřebovat i Seattle, jenž jde v mnoha ohledech ve stopách Vegas. Základem je gólman. Kraken přivedli letošního finalistu Vezina Trophy z Colorada Philippa Grubauera a z Floridy si vybrali Chrise Driedgera, což může být klidně jedna z nejlepších dvojic v NHL.

Obraně má šéfovat vítěz Norris Trophy 2019 a dlouholetý kapitán Calgary Mark Giordano, ale Kraken se opevní na modré i díky příchodu Adama Larssona a Jamieho Oleksiaka. Skvělou posilou je pak Vince Dunn ze St. Louis, kterého Seattle podškrábnul na dva roky.

Jestli jsou před začátkem nové sezony nějaké otazníky, pak se týkají složení útočných trojic a hledání střelce. Nikdo z kádru nedal v minulé sezoně víc než 17 gólů a k tomu bude přepokládaný první centr Yanni Gourde ještě dva měsíce mimo hru po operaci ramene.

Kouč Seattlu Dave Hakstol tak musí věřit, že se vyloupnou kanonýři, jako se to přihodilo ve Vegas, jejichž nejlepším střelcem první sezony byl se 43 góly William Karlsson a hned za něj se zařadil Eric Haula (29). Švéd Karlsson dal přitom za předchozí dva ročníky v Columbusu dohromady 15 branek, což bylo sezonní maximum Fina Hauly v Minnesotě...

„Hledali jsme hráče s vysokým hokejovým IQ, kteří nejsou dobří jen v jedné věci," řekl Francis, který věří, že se o góly podělí celý tým, do kterého vybral i univerzála Joonase Donskoie, šikulu Jordana Eberleho nebo neústupného dříče Brandona Taneva.

Kraken by se šiknul ještě centr do prvních dvou lajn, kde by zatím měli operovat Švédové Alexander Wennberg a Calle Järnkrok. To ale nejsou hvězdná jména, která obvykle fungují i jako lepidlo na diváky.

Hakstol se pak na kempu musí pustit i do šlechtění přesilovkových formací, to je priorita číslo 1. Kraken cíleně vybírali hráče, jejichž potenciál se ještě úplně nerozvinul. Stejně jako to před čtyřmi lety udělali ve Vegas.

Foto: Twitter

Nováčka v NHL Seattle povede bývalý kouč Philadelphie Dave Hakstol.

„Myslím, že bychom jejich tažení mohli zopakovat," netajil se bek Oleksiak. „Nebudeme ale nikoho kopírovat," slíbil trenér Hakstol.

Když v roce 1991 vydala kapela Nirvana emblematické grungové album Nevermind, byl z toho celosvětový poprask. V nováčkovské sezoně by Seattle rád zaznamenal podobný ohlas v rámci NHL.

Reklama

Související témata: