Hlavní obsah

Kapitán hokejistů Floridy Barkov podepsal osmiletý kontrakt na 80 milionů dolarů

Fort Lauderdale

Kapitán týmu NHL Florida Panthers Aleksander Barkov se s klubem dohodl na novém osmiletému kontraktu na rovných 80 milionu dolarů. Šestadvacetiletý finský útočník má za sebou v dresu Panthers osm sezon a patří už nyní k nejvýznamnějším postavám historie klubu z Jižní Floridy.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Aleksander Barkov (16) z Floridy a Ondřej Palát (18) z Tampy Bay.

Článek

Barkova čeká poslední sezona z původní šestileté smlouvy na 35,4 milionu dolarů, nový kontrakt začne platit v ročníku 2022/23. Jeho smlouva je nevyšší v klubových dějinách, překonala kontrakt dvojnásobného držitele Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL Sergeje Bobrovského na 70 milionů na sedm let z roku 2019.

Rodák z Tampere Barkov, jehož otec reprezentoval v 90. letech rodné Rusko, je po Jonathanu Huberdeauovi druhým nejdéle sloužícím hráčem v kádru Floridy. Pathers si ho vybrali jako celkovou dvojku na draftu v roce 2013 a od té doby za ně odehrál 529 zápasů.

Nastřílel v nich 181 gólů a jen sedm branek ho dělí od klubového rekordu krajana Olliho Jokinena. V klubové statistice asistencí (284) a bodů (465) je druhý za spoluhráčem Huberdeauem. Letos byl Barkov vyhlášen nejlépe bránícím útočníkem NHL a stal se tak držitelem Selke Trophy.

Společně se Sebastianem Ahem z Caroliny a Mikkem Rantanenem z Colorada je Barkov jedním z tria nominovaných finských hokejistů pro ZOH v Pekingu. Ze Soči 2014 si odvezl bronz, má také stříbro z MS 2016.

Reklama

Související témata: