Hlavní obsah

Zakažte v NHL bitky! bouří se část generálních manažerů ve snaze chránit hráče

Montreal

Středeční pěstní šarvátka mezi montrealským Georgem Parrosem a Coltonem Orrem z Toronta, po které prvně jmenovaný přímo na ledě upadl do bezvědomí a kvůli následkům otřesu mozku je na neurčitou dobu mimo hru, vyvolala v zámořské NHL diskuzi, jestli bitky netrestat tvrději nebo je dokonce úplně zakázat.

Foto: Jean Ahern, Reuters

Týmový lékař Montrealu se snaží postavit na led Parrose, který na bitku s Orrem s Torontem doplatil chvilkovým bezvědomím a otřesem mozku.

Článek

Pochopitelně, že právě Parrosovo zranění je hlavním hnacím motorem této myšlenky několika generálních manažerů týmů. Vždyť proč by jinak s návrhem přicházeli jen dva dny po startu nového ročníku a ne ještě před ním?

„Trestáme a zastavujeme činnost za fauly na hlavu, abychom snížili počet těchto zranění, a přesto stále povolujeme bitky," kroutí hlavou v rozhovoru pro TSN generální manažer Detroitu Steve Yzerman, který v dobách své aktivní kariéry nastupoval v dresu Red Wings po boku vyhlášených bitkářů, jakými byli třeba Darren McCarty, Joe Kocur nebo před třemi lety zesnulý Bob Probert.

„Uvízli jsme kdesi uprostřed a nyní se potřebujeme rozhodnout, jakým sportem chceme být. Jestli budeme pokračovat takhle dál a přijmeme důsledky (zranění), nebo uděláme krok a pěstních soubojů se zbavíme," pokračuje Yzerman, kterému se nelíbí ani to, že hráči jsou nyní za pěstní souboj trestáni pěti minutami. Podle něj by odpovídající sankcí byl trest do konce zápasu.

Slovo by v tomto tématu měli dostat i hráči

„Bitek se musíme zbavit!" uvedl pro TSN stručně ale jednoznačně GM Caroliny Jim Rutherford. Jeho protějšek u týmu Nashvillu David Poile, který zároveň povede výběr Spojených států na nadcházejících olympijských hrách v Soči, však upozorňuje, že kromě manažerů by hlavní slovo v rozhodnutí měli mít samotní hráči.

„Musíme si to vyřešit společně, protože stejně jako naše je to i jejich hra. My manažeři se pravidelně scházíme třikrát čtyřikrát za rok a každá schůzka v posledních letech zahrnovala téma bezpečnosti, včetně bitek. Ale ještě jsem neslyšel jediného hráče, aby řekl, že nechce v hokeji bitky," upozorňuje Poile.

I GM Pittsburghu Ray Shero souhlasí, že tématem bitek by se zámořská soutěž měla zabývat, vadí mu však, že by se tak mělo dít nyní pod dojmem Parrosova zranění z úvodního dne sezóny. „Respektuji názory ostatních generálních manažerů, ale musíme se na to zaměřovat průběžně, ne pouze tehdy, když dojde k podobnému incidentu jako ve středu."

Mítink generálních manažerů v polovině listopadu

Další pravidelný mítink generálních manažerů je na programu 12. listopadu v Torontu a už teď je prý jasné, že téma regulace či vymýcení bitek bude jedním ze stěžejních. Nic na tom nezmění ani slova pronesená Colinem Campbellem, viceprezidentem NHL a šéfem hokejových operací, pro ESPN. „V současné chvíli není chuť měnit pravidla s ohledem na bitky."

Dokážou si manažeři nakonec dupnout, nebo zůstane vše při starém?

Hlasovali byste pro návrh, aby se v hokeji zakázaly bitky?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
Celkem hlasovalo 2397 čtenářů.

Reklama