Hlavní obsah

Finský blesk Selänne se dočkal ve Winnipegu ovací vestoje. Zřejmě naposledy, tuší

Více než vřelého přijetí se dostalo ve Winnipegu finskému velikánovi Teemu Selännemu ve službách hokejistů hostujícího Anaheimu. Třiačtyřicetiletý útočník se vrátil s Ducks do míst, kde načal dlouhou a bohatou zámořskou kariéru, tentokrát však podle všeho naposledy. A fanoušci svého hrdinu ocenili bouřlivým aplausem.

Foto: Trevor Hagan, ČTK/AP

Útočník Teemu Selänne z Anaheimu během rozbruslení před zápasem ve Winnipegu.

Článek

Populární Finský blesk v srpnu vyhlásil, že tato sezóna by měla být jeho poslední. Jeho návrat do Winnipegu vidělo v neděli ve vyprodané hale přes 15 tisíc fanoušků. Ti nejprve skandovali Selänneho jméno, následně v průběhu první třetiny přišly ovace vestoje a podobně emotivní chvilky se dočkal Selänne znovu po utkání, kdy byl symbolicky vyhlášen první hvězdou duelu, přestože za více než 17 odehraných minut nebodoval.

"Fanoušci tu jsou neuvěřitelní. Občas mi připadalo, že hraju za domácí. Je to skvělý pocit," ocenil helsinský rodák v zajetí zámořských médií po duelu, který Kačeři vyhráli 3:2. Zavzpomínal zároveň, jak skvěle se k němu diváci ve Winnipegu, kam se NHL vrátila po přestěhování organizace Atlanty Thrashers před dvěma lety, chovali v roce 1992, kdy byl nováčkem. "Byl to výjimečný a jedinečný pocit. Díky nim to bylo velmi snadné," řekl Selänne.

Nahání Jágra

Desítka draftu v roce 1988 stihla tehdy v sezóně 1992/93 neuvěřitelných 76 gólů v 84 zápasech a díky 56 asistencím si Selänne připsal celkem 132 kanadských bodů. Kromě Calderovy trofeje určené nejlepšímu nováčkovi překonal střelecký rekord nováčků, jenž do té doby držel další z velikánů Mike Bossy z ročníku 1977/78 s 53 trefami.

K tolika přesným zásahům a bodům se už pak Selänne nepřiblížil, přesto po celou kariéru plnil pověst vynikajícího kanonýra. Jakožto nejstarší hráč současné NHL nahání druhého nejstaršího Jaromíra Jágra na pozici nejlepšího evropského střelce. Na Jágrových 681 gólů ztrácí šest branek.

Po utkání se vítěz Stanley Cupu s Anaheimem (2007) srdečně zdravil se zaměstnanci arény a fotografy, které znal z působení v původních Jets, jejichž organizace se kvůli finančním problémům musela přestěhovat do Phoenixu. "Myslím, že jsem tu hrál vážně naposledy. Rozhodl jsem se, že tohle je můj poslední rok," odvětil Selänne na dotaz, zda ho fanoušci v základní části ligy přece jen v budoucnu ještě nebudou mít šanci vidět.

Reklama