Hlavní obsah

Jágr místo oslav rekordů vtipkoval: Na překonání Howea mám ještě devět let čas

Los Angeles

Stroj na rekordy jménem Jaromír Jágr se evidentně jen tak nezastaví. Ve čtvrtečním duelu New Jersey proti Los Angeles stihl kromě vstřelení vítězné branky Ďáblů také dohnat hned dvě legendy NHL najednou. Jeho trefa v prodloužení totiž byla už 690. gólem kladenského hokejisty v zámoří, čímž vyrovnal střelecký rekord Maria Lemieuxe. Zároveň byla také 121. vítězným gólem, což zase znamená vyrovnání jiného velikána Gordieho Howea.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Útočník New Jersey Devils Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu na ledě Los Angeles Kings.

Článek
Fotogalerie

Na velký večer Jaromíra Jágra to přitom v Los Angeles vůbec nevypadalo. Kings totiž měli herně jasně navrch a Ďábly přestříleli 35:15. „Asi jsem měl prostě více štěstí než v jiných utkáních. Soupeř nás přehrával i přestřílel. Vůbec jsme neměli mít v tom utkání nárok. Jenže Corey byl vynikající, udržel nás ve hře. Jinak jsme měli prohrát tak 0:5," uznal hrdina utkání Jágr a zároveň vychválil brankáře Coryho Schneidera.

„Když jsem byl ale malý a po prohraném zápase jsem řekl, že jsme hráli dobře, táta vždycky odpověděl: Nejsi krasobruslař. Nikdo ti nedá body za to, že vypadáš dobře. Musíš prostě dát góly. Takže tentokrát jsme měli sice velké štěstí, ale výhra se počítá jako každá jiná," vysvětloval český reprezentant.

Židlický musí lépe přihrávat

Jágrův moment přišel ve třetí minutě nastavení, když mu do jízdy naservíroval puk Marek Židlický. „Přebíral jsem ale přihrávku zády k bráně, ani jsem ji pořádně neviděl, stejně jako gólmana. Abych byl upřímný, jenom jsem tak tušil, kde je," přiznal jedenačtyřicetiletý veterán. A dodal svůj typický vtípek: „Zid (Židlický) se musí naučit dávat lepší přihrávky."

I když se dotáhl ve střeleckých statistikách na svůj velký vzor a bývalého spoluhráče Maria Lemieuxe, slavná „66" stále pro něj zůstává nejlepším hokejistou, jakého kdy viděl hrát.

Pořadí nejlepších střelců NHL:
1.Wayne Gretzky894
2.Gordie Howe801
3.Brett Hull741
4.Marcel Dionne731
5.Phil Esposito717
6.Mike Gartner708
7.Mark Messier694
8.Steve Yzerman692
9.Mario Lemieux a Jaromír Jágr690

„Neměl jsem totiž šanci vidět Wayna Gretzkého, když udělal v Edmontonu 200 bodů za sezónu. Když jsem přišel do NHL, hrál jsem s Mariem, takže to byl on, ke komu jsem vzhlížel. Vím, že Wayne má všechny rekordy, ale Maria jsem mohl vidět v každém zápase a tréninku. Měl na mě obrovský vliv," prozradil zámořským novinářům Jágr.

„Hrozně moc věcí jsem se od něho naučil. Moc lidí nemá takové štěstí, aby si zahráli s nejlepším hráčem světa. Dětem vždycky říkám, že až přijdou do NHL a budou si moct zahrát s nejlepším hráčem světa, aby ho pořádně sledovali, protože se od něj mohou hodně naučit. Já jsem se teď na něj (Lemieuxe) dotáhl, jenže on odehrál o nějakých 600 zápasů méně než já. Kdyby jich odehrál stejně jako já, měl by tak 2500 bodů a 900 gólů," myslí si veterán, jenž se s Lemieuxem dělí o deváté místo mezi nejlepšími střelci v historii NHL.

Nejsem Terminátor

Před další historickou trefou si ale Jágr nejdřív poseděl na trestné lavici za držení, naštěstí pro něj byl ale vyloučen i kapitán Kings Dustin Brown za simulování.

„Jasně, nemám takovou sílu. Chytil jsem ho, trochu jsem ho držel, nejsem žádný Terminátor. Zato on je docela silný (Brown), takže to podle mě celé trochu přihrál. Držel jsem ho, ale on tomu přidal, aby to dobře vypadalo. Ale přál bych si, abych měl takovou sílu," vtipkoval dále forvard New Jersey.

Tentokrát už snad opravdu oficiálně vyrovnal rekord v počtu vítězných gólů. Této statistice měl podle NHL sám vládnout už na konci října, jenže to se mylně statistici domnívali, že držitelem rekordu je Phil Esposito (118 vítězných branek). Později však vedení NHL zjistilo, že více vítězných tref má na svém kontě Gordie Howe, takže k vyrovnání rekordu musel český hráč rozhodnout zápas ještě dvakrát.

„No ale nikdy nevíte. Naposledy mi taky říkali, že je to opravdu rekord, a nebyl. Musím dát ještě jeden, abych Howea porazil. On byl Mr. Hockey. Byl pravé křídlo, o což se pokouším i já. On hrál do padesáti, takže to mám ještě devět let čas," smál se Jágr.

Reklama