Hlavní obsah

Brankář Mazanec válí v Nashvillu, ale je realistou. Počítám s návratem na farmu, říká

Nashville/Praha

Od 12. listopadu je Marek Mazanec v jednom kole. Desetkrát v řadě se dvaadvacetiletý hokejový gólman objevil v NHL mezi tyčemi Nashvillu. Za tu dobu stačil vychytat pět výher, z toho dvě s čistým kontem. A to není vůbec špatná bilance hráče, jenž byl smířený, že celou sezónu stráví ve farmářském týmu.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Gólman Marek Mazanec v brance Nashvillu.

Článek

Už jste si zvykl, že jste momentálně jasná jednička týmu NHL?

To bych neřekl. Týmu se celkem daří a mě to taky občas trefí, ale je to jen dočasná záležitost, než se uzdraví Pekka (Rinne).

Zprávy o zdravotním stavu finského gólmana jsou nejasné, máte nějakou upřesňující?

Rád bych taky věděl, jak to s ním je, ale fakt netuším.

Čekal jste, že přijde hned ve vaší první sezóně za mořem taková šance?

Spíš jsem si říkal, že mě teď nechají odchytat pár zápasů a že nás budou střídat s Hellbergem, se kterým jsem na farmě v Milwaukee. Ten současný stav je pro mě velké překvapení. Jsem rád, že chytám, ale ono se to může rychle změnit, když dostaneme nějakou šišku.

Jaká je teď popularita hokeje v Nashvillu?

Vlastně ani nevím. Na televizi moc nekoukám, ale novináře v kabině potkávám a lidí chodí na zápasy dost. Určitě to není mizérie.

Pořád máte nejhorší led v NHL, jak si často stěžoval Martin Erat?

Mně zase tak špatný nepřijde, už jsem hrál na horších.

Tomáš Hertl ze San Jose říkal, že radši prchá ze šatny, když do ní vejdou novináři. Taky se před nimi skrýváte?

Člověk se tomu nevyhne. Novináři si na hráče stejně vždycky počkají, ale oni vědí, že angličtinou nevládnu nějak moc. Dávají mi docela rozumné otázky. I když... Občas se zeptají takovou tou větou: Chytal jsi? A strčí mi mikrofony před pusu. To se odpovídá docela blbě.

Stačil jste si v tom momentálním zápřahu trochu prohlédnout město?

S přítelkyní jsme se prošli, a to bylo tak všechno. Za kulturou se nijak moc hnát nebudu. A country bary jsem zatím nijak výrazně nenavštívil...

Jste jedním z mála gólmanů nováčků, který dostal pořádnou možnost se ukázat. Sledujete pravidelně svoje statistiky?

Ne, a ani nechci. Pak bych se tím zaobíral, jestli jsem lepší než ten, nebo tamten. To nechám médiím a radši se budu soustředit na sebe.

V Nashvillu odchytal osm sezón Tomáš Vokoun. Vzpomínají na něj ještě v klubu?

Že by o něm někdo mluvil víc, to ne. Ale jeho fotky jsou tady vyvěšené na zdi.

Není vám jako jedinému Čechovi v týmu trochu smutno?

Trošku líto mi to je, ale na druhou stranu je to lepší, že mě to donutí mluvit. Budu si vyřizovat všechno sám a rychleji se otrkám.

Jak vycházíte se svým konkurentem Huttonem, kterého nepouštíte do branky?

Překvapil mě, že svoji situaci bere v pohodě. On je zábavný kluk. Podporuje mě a chvílemi i radí. Mně se ale líbí celá atmosféra klubu. Nevím, jak je to jinde, ale tady se všichni respektují. Není to tak, že staří drží spolu a mladí zase spolu. Jsme tým a tak by to mělo být.

Je NHL opravdu tak odlišná od všeho, co jste zažil jako extraligový gólman Plzně?

Je to jiné. Jsou tu chytřejší hráči, kteří mají tvrdší střelu, lepší dorážky. Musíte si rychle zvyknout na spoustu věcí, ale to vyplyne ze hry.

Nějaký příklad?

Beci nestřílejí přímo na bránu, spíš hledají hráče na teč. Gólmani musejí myslet hodně dopředu.

Coby trenér brankářů vás má na starost Mitch Korn, který v Buffalu vedl i Dominika Haška. Jaký na vás udělal dojem?

Je to hodný pán, který si zakládá na detailech a strašně moc toho ví. Byli jsme se podívat v Torontu v Hokejové Síni slávy a on věděl úplně všechno o všem. Má neuvěřitelný přehled. Pracujeme na spoustě detailů. Třeba v Čechách se u gólmanů moc neřeší rozehrávka, a tady je to naopak. Je to dlouhá řada maličkostí.

Součástí každého týmu v NHL jsou i rození provokatéři. Varoval vás před nimi?

Mě teď pobavil Smyth z Edmontonu. Hraje to už nějaký pátek a pořád za mnou jezdil a něco mi vykládal. Tak jsem mu na to jen říkal: Sorry, neumím anglicky. Ten mě fakt pobavil.

Během pár dnů jste si zachytal proti Crosbymu, Malkinovi, Kaneovi. Kdo na vás z té přehlídky hvězd udělal největší dojem?

Největší vítr jsem měl z Kessela (z Toronta). Ten má naprosto neuvěřitelnou střelu, to jsem fakt ještě neviděl. Ale on je to většinou na ledě takový fofr, že to ani nestíhám sledovat.

Jak byste nesl, kdybyste musel zpátky na farmu?

To se přece čeká, že tam zase půjdu. Vždyť já jsem počítal, že v Milwaukee odchytám celou sezónu, takže jsem rád, že můžu být nějakou dobu nahoře. Jsem s přítelkyní na hotelu a zatím mi nikdo neřekl, že si mám hledat bydlení. Když půjdu na farmu, tak to tak vlastně má být.

Nemrzí vás, že jste se neobjevil v širší olympijské nominaci? Přitom jste spolu Pavelcem jedinými českými gólmany, kteří v zámořské soutěži pravidelně chytají.

Já nad tím nepřemýšlel. To už by bylo na mě moc věcí... (směje se)

Tak se třeba objevíte v nominaci na mistrovství světa do Běloruska...

Hmm. Kdybych se tam dostal, tak nejspíš jako třetí gólman. Určitě by to byla zajímavá zkušenost omrknout, jak vypadá hokej na mezistátní scéně.

Mazancova čísla:
Starty11 (v NHL 35.)
Výhry5 (32.)
Úspěšnost93,2% (10.)
Průměr gólů2,00 (7.)
Čistá konta2 (3.)

Reklama

Související témata: