Hlavní obsah

Vstřelil dva góly, za pár hodin zamířil do tábora soupeře. Hemský odchází z Edmontonu do Ottawy

Ottawa
Aktualizováno

Funkcionáře Ottawy okouzlil natolik, že okamžitě sáhli po jeho angažmá. Tak by se dal s trochou nadsázky popsat příběh českého hokejisty Aleše Hemského. Ten poprvé v NHL mění dres a z Edmontonu, kde hrál od roku 2002, se stěhuje do Ottawy. Pikantní je, že v posledním utkání český reprezentant dvěma góly vystřílel výhru Olejářů 3:2 právě nad Senátory z Ottawy.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Aleš Hemský, hrdina Edmontonu, v duelu s Ottawou. Teď si český útočník vyzkouší angažmá u Senátorů.

Článek

O výměně třicetiletého hráče se spekulovalo často i v minulých sezónách, nyní míří do Ottawy za právo výběru v pátém kole letošního draftu a ve třetím kole v příštím roce.

"Je těžké o tom nepřemýšlet, když slyšíte všechny ty spekulace, ale já jsem v podobné situaci byl poslední čtyři roky. Snažil jsem se jen hrát svou hru a nemyslet na to," řekl Hemský serveru CBCSports.com po úterním zápase. "Byl to (proti Ottawě) pro mě hezký zápas, pokud to byl můj poslední tady. Ale jestli to končí, je to smutné. Ale tak to je, hokej je byznys," doplnil.

Podle internetových stránek kanadské televizní stanice TSN se má Edmonton podílet po zbytek sezóny na platbě poloviny příjmu Hemského. Ten bere 5,5 miliónu dolarů a po skončení ročníku se může stát nechráněným volným hráčem. Hemský v tomto ročníku NHL nasbíral v 55 zápasech 26 bodů za devět branek a 17 asistencí. Reprezentoval také Česko na únorových olympijských hrách v Soči, kde byl se třemi góly a jednou přihrávkou nejproduktivnějším hráčem týmu.

Přes časté spekulace o možném trejdu Edmonton s Hemským před sezónou 2012/13 uzavřel dvouletý kontrakt celkem na 10 miliónů dolarů. Za Oilers Hemský sehrál celkem 652 utkání a připsal si 477 bodů za 142 gólů a 335 asistencí.

Senátoři stále bojují o play off

Nejvíce zářil v sezóně 2005/06, kdy si v 81 duelech připsal 77 asistencí. Ve stejném ročníku si zahrál s Edmontonem finále Stanleyova poháru, ale musel strávit porážku s Carolinou. V play off sehrál celkem 30 duelů, vstřelil šest branek a připsal si 11 přihrávek.

Zatímco Edmonton je v Západní konferenci poslední bez reálné šance na play off, Ottawa je ve hře o vyřazovací část. Na postupové pozice ztrácí čtyři body. Ottawa také prodloužila o dva roky smlouvu s obráncem Chrisem Phillipsem, který si tak v příštích dvou sezónách vydělá shodně 2,5 miliónu dolarů. Pětatřicetiletého Kanaďana si vybrali Senators v roce 1996 jako jedničku draftu. Na kontě má 1125 utkání a 283 kanadských bodů. Dalších 15 bodů si připsal ve 114 utkáních play off.

Edmonton opouští také obránce Nick Schultz, který odešel do Columbusu za výběr v pátém kole draftu. Jednatřicetiletý Kanaďan si v této sezoně připsal v 60 duelech čtyři asistence. Po sezoně končí bývalému hráči Minnesoty šestiletý kontrakt s ročním příjmem 3,5 milionu dolarů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články