Hlavní obsah

U hokejistů Pittsburghu skončil trenér Bylsma

Pittsburgh

Vedení Pittsburghu odvolalo trenéra Dana Bylsmu, jenž dovedl Penguins v roce 2009 k zisku Stanley Cupu. V rámci změn v klubu byl jmenován nový generální manažer Jim Rutherford.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Obránce Pittsburghu Penguins Rob Scuderi (velvo) konejší kapitána Tučňáků Sidneyho Crosbyho po porážce v sedmém zápase čtvrtfinále proti Rangers.

Článek

Pětašedesátiletý Rutherford byl do letošního dubna 20 let generálním manažerem Caroliny a jejího předchůdce Hartfordu. Hurricanes se během jeho působení dostali dvakrát do finále Stanley Cupu a v roce 2006 ho poprvé v historii vyhráli.

Bývalý gólman NHL Rutherford nahradí ve funkci Raye Shera, jenž byl odvolán v polovině května poté, co Penguins vypadli v druhém kole Stanley Cupu s New York Rangers, i když v sérii vedli 3:1 na zápasy. Očekával se i okamžitý vyhazov Bylsmy, vedení klubu nicméně chtělo v jeho případě počkat na názor nového generálního manažera.

"Dan je dobrý chlap a dobrý trenér, ale měl jsem pocit, že potřebujeme změnu, abychom se posunuli dál. Nepochybuju o tom, že bude stále hlavním koučem v NHL a bude úspěšný. Hledání nového kouče začíná okamžitě," uvedl na tiskové konferenci Rutherford.

Nyní třiačtyřicetiletý Bylsma převzal tým v průběhu sezóny 2008/09 a hned dovedl Penguins k prvnímu zisku Stanley Cupu od roku 1992. Pittsburgh se pod jeho taktovkou pokaždé dostal do play off, nicméně jeho maximem bylo loňské semifinále. Bylsma je s 252 výhrami z 400 zápasů nejúspěšnějším trenérem v klubové historii a je také koučem, který v NHL dosáhl nejrychleji 200 vítězství.

Reklama

Související témata: