Hlavní obsah

NY Rangers - Los Angeles 0:3Stav série 0:3Králové potřetí vyhráli! Stanley Cup mají na dosah

New York
Aktualizováno

Hokejoví Králové jsou blízko k zisku trofeje. Finále NHL může mít bleskové rozuzlení, po obratech a tahanicích v předešlých sériích je možné, že na určení lepšího v závěru boje o Stanley Cup budou stačit pouhé čtyři zápasy. Los Angeles vyhrálo třetí střetnutí s New York Rangers na jejich ledě 3:0, obdobným poměrem vede celou sérii, kterou může případně uzavřít už v noci na čtvrtek.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Jeff Carter (77) z Los Angeles otevřel v úvodní části třetího finále s Rangers skóre a jásal s Dwightem Kingem (74).

Článek
Fotogalerie

Na rozdíl od dvou zápasů v domácím prostředí nepotřebovali Kings prodloužení. Nemuseli těžce zápas obracet. "Říkali jsme si, že nesmíme dopustit, abychom zase prohrávali. Povedlo se to," oddechl si kapitán Los Angeles Dustin Brown.

Jednogólový náskok z první třetiny v té druhé jeho tým ještě navýšil, aby pak v posledním dějství už zůstal nezměněn. Jonathan Qucik vychytal čisté konto, odměnou mu kromě vítězství bylo i  to, že byl vyhlášen první hvězdou utkání. Likvidoval všech 32 střel soupeře. Ocenění se dostalo i jeho spoluhráčům Jeffu Carterovi a Justinu Williamsovi.

Právě Carter položil základ k vítězství gólem na 1:0 v poslední sekundě první třetiny. Lundqvista propálil ranou švihem nad lapačku. Platnost gólu ještě rozhodčí potvrdili po konzultaci s kolegou u videa, které ukázalo, že puk přešel brankovou čáru 8 desetin sekundy před vypršením hrací doby. O další dva góly se pak postarali ve druhé třetině Jake Muzzin a Mike Richards, přestože Rangers vyhráli prostřední dvacetiminutovku na střely 17:8.

Ve třetím dějství domácí vrhli všechny síly do útoku a přestříleli soupeře dokonce 11:2. K power-play se trenér Alain Vigneault odhodlal už více než čtyři minuty před závěrečnou sirénou, zaplněná Madison Square Garden se ale puku v síti Los Angeles ani jednou nedočkala.

Brankář Rangers: Štěstí nás opustilo

Gólman domácích Henrik Lundquist měl pouze 12 úspěšných zákroků. "Člověk se samozřejmě snaží zůstat pozitivní, ale ze této situace je to těžké. Opravdu těžké," pravil Lundqvist. "Myslím, že děláme spoustu věcí dobře. Ale když se podíváte na góly, tak dva jsme si dali v podstatě sami a při třetím jsme udělali velkou chybu. Člověk na druhé straně potřebuje mít i trochu štěstí, ale nás teď zcela opustilo. Všechno jako by měli oni," krčil rameny gólman Rangers.

"Klobouk dolů před tím, co dnes soupeř předvedl," složil vítězům poklonu kouč Rangers Vigneault. "Našli cestu, jak překonat našeho opravdu dobrého brankáře, zatímco nám se to prostě nepovedlo. Quick byl nejlepším hráčem na ledě," uznal Vigneault.

V noci na čtvrtek mohou Kings zisk trofeje po dvou letech stvrdit a vystřídat na trůnu hokejisty Chicaga, kteří ovládli soutěž loni. Los Angeles by tak vyhrálo soutěž podruhé  v klubové historii a podruhé během tří sezón.

V roce 2012 v sérii s New Jersey Devils také vedlo 3:0, nakonec k definitivnímu rozhodnutí potřebovalo šest zápasů.

Chtějí-li Rangers získat Stanley Cup, musejí zopakovat kousek, který dokázaly zatím jen čtyři týmy NHL. Ty otočily nepříznivý stav série 0:3, Torontu v roce 1942 se to jako jedinému povedlo ve finále. Kings to zvládli v letošním play off v prvním kole se San Jose.

"Taky jsme se dostali z těžké situace," hledal naději domácí bek Ryan Mc Donagh. Vskutku Rangers zvednou ve složité pozici hlavu? Už se jim to v téhle sezóně povedlo. Prohrávali 1:3 s Pittsburghem. A postoupili. Ale stav 0:3 ještě neotočili nikdy v historii.

Finále play off NHL - 3. zápas
New York Rangers - Los Angeles Kings 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky: 20. Carter (Williams, Vojnov), 25. Muzin (Kopitar, Gáborík), 38. M. Richards (Clifford). Rozhodčí: Watson, Kozari - Heyer, Driscoll. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Střely na branku: 32:15. Diváci: 18.006. Stav série: 0:3.
NY Rangers: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, J. Moore, Klein - Kreider, Stepan, Nash - Zuccarello, Brassard, Pouliot - St. Louis, B. Richards, Hagelin - Dorsett, D. Moore, Boyle. Trenér: Vigneault.
Los Angeles: Quick - Muzzin, Doughty, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Gáborík, Kopitar, Brown - Lewis, M. Richards, Clifford - Toffoli, Carter, Pearson - Justin Williams, Stoll, King. Trenér: Sutter.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Kopitar(Los Angeles)2426(5+21)
2.Carter(Los Angeles)2424(10+14)
3.Williams(Los Angeles)2424(8+16)
4.Gáborík(Los Angeles)2421(13+8)
5.P. Kane(Chicago)1920(8+12)
...
44.Plekanec(Montreal)179(4+5)
92.Rozsíval(Chicago)176(1+5)
Nastane ještě obrat ve finálové sérii?
Ano
21,9 %
Ne
78,1 %
Celkem hlasovalo 3476 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1