Hlavní obsah

Dočká se Jágr hvězdného spoluhráče? Ďáblové údajně lákají zpátky kanonýra Kovalčuka

Vedení New Jersey údajně projevilo zájem o návrat Ilji Kovalčuka do týmu Devils. Alespoň to tvrdí zámořský rozhlasový expert Dino Costa, podle jehož informací Ďáblové již začali s ruským hokejovým útočníkem jednat. Nakolik je však pravděpodobné, že by se ruský hokejový útočník vrátil z Petrohradu za oceán a stal se spoluhráčem Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše a Marka Židlického? Šance jsou spíše mizivé.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilja Kovalčuk.

Článek

Byl to před rokem pořádný šok, když Kovalčuk vyhlásil, že v New Jersey končí a stěhuje se zpátky do rodné vlasti. A to přesto, že s Ďábly měl podepsaný kontrakt až do roku 2025. Jenže dvanáct let před jeho vypršením se dvojnásobný mistr světa rozhodl k odchodu do Petrohradu, se kterým podepsal smlouvu na čtyři sezóny.

V právě skončeném ročníku sice klub na řece Něvě vypadl z play off Kontinentální ligy už ve čtvrtfinále, Kovalčuk ale několikrát zopakoval, že svého odchodu z NHL nelituje a angažmá v rodné vlasti si užívá.

Že by se tedy hned po roce opět stěhoval do zámoří? Costa tvrdí, že podle důvěryhodného zdroje blízkého New Jersey již námluvy začaly. Ďáblové by návrat kanonýra jistě uvítali, vždyť v této sezóně jim produktivita činila značné potíže. S průměrem 2,4 vstřelených gólů na zápas byli čtvrtým nejhorším týmem NHL.

Ani jedna ze tří variant není pravděpodobná

Jenže příchod nejlepšího střelce NHL za rok 2004 je spíše jen zbožným přáním New Jersey. Už loni v létě totiž zástupce komisionáře NHL Bill Daly vypočítal tři varianty, podle kterých by se mohl jednatřicetiletý útočník do nejlepší klubové hokejové soutěže světa vrátit. A není moc pravděpodobné, že by se některá z nich vyplnila.

Pokud by Kovalčuk chtěl restartovat svou kariéru v NHL během následujících čtyř sezón, muselo by k tomu dát souhlas všech třicet klubů zámořské ligy. Nebo by musel rodák z Tveru na rok přerušit svou profesionální kariéru, pak by stačil jen souhlas New Jersey. Třetí možností je návrat za oceán až od sezóny 2018/19. V té době už by byl volným hráčem a mohl by podepsat smlouvu s kterýmkoli týmem.

Zástupci Petrohradu se nad spekulacemi o Kovalčukově konci v klubu jen usmívají. „S Iljou jsme v neustálém kontaktu, jeho myšlenky jsou svázány s Kontinentální hokejovou ligou. Přijde mi, že někomu v zámoří velmi vyhovují spekulace o jeho návratu," řekl pro ruskou agenturu ITAR-Tass viceprezident Petrohradu Roman Rotenberg.

Reklama

Související témata: