Hlavní obsah

Fantastický zákrok! Takhle chytá dánský zázrak v NHL

Anaheim

Je prvním dánským gólmanem v NHL a svou národnost dává hrdě najevo i nošením masky, na níž se nachází motiv známé stavebnice LEGO pocházející z jeho domoviny. V severoamerické soutěži však není jen do počtu. Frederik Andersen patří k nejlepším brankářům ligy a je oporou Anaheimu, který se pohybuje na špičce tabulky. V utkání z noci na sobotu sice inkasoval od Chicaga čtyři góly, ale diváky zaujal parádním zákrokem.

Foto: Robert Hanashiro, Reuters

Dánský gólman Frederik Andersen.

Článek

Chicago vedlo ke konci druhé třetiny 3:1 a zvýšit mohl Slovák Marián Hossa, ale dánský brankář jeho kličku do bekhendu zázračně vyrazil a poradil si i s dorážkou Andrewa Shawa.

Andersenův parádní zákrok však jeho mužstvu stejně k bodům nepomohl, jelikož Anaheim nakonec prohrál 1:4.

Frederik Andersen poprvé prošel draftem v roce 2010, kdy hrál v dánské nejvyšší soutěži za Frederikshavn. V sedmém kole si jej jako 187. v pořadí vybrala Carolina. S Hurikány se však na kontraktu nedohodl a o dva roky později tak mohl být draftován znovu. To už si jej jako gólmana švédské Frölundy zamluvil Anaheim. Dánský talent se nejprve rok zapracovával na farmě v Norfolku, v minulém ročníku pak nastoupil do 28 zápasů a s celkovou úspěšností 92,3 % zlikvidovaných střel si rozhodně nevedl špatně.

V létě se pak tým Kačerů rozloučil s dosavadní jedničkou Jonasem Hillerem a na jeho místo se posunul právě pětadvacetiletý Dán. A stále si vede znamenitě. Jeho Anaheim má spolu s Motrealem a Vancouverem nejvíce bodů z celé soutěže. Andersen zatím v této sezóně odchytal 18 zápasů, drží průměr 2,15 gólu na zápas a má úspěšnost zákroků 92,2 %.

Reklama

Související témata: