Hlavní obsah

Eliáš má příušnice, Havlát jen virózu. Ďáblové s problémy lepí sestavu

U hokejového útočníka New Jersey Patrika Eliáše se potvrdilo podezření na příušnice. Toto vysoce infekční onemocnění naopak lékaři vyloučili u jeho spoluhráče Martina Havláta. Oba zažili svátky s vysokými teplotami a budou chybět v nočním zápase proti New York Rangers, které bude pro Devils prvním po pátečním odvolání kouče Petera DeBoera. Klub zažívá tíživé chvíle, sotva v těchto dnech slepí sestavu.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočníka New Jersey Patrika Eliáše skolily příušnice.

Článek

Eliáš s Havlátem podstoupili v pondělí testy na příušnice, které se rozmohly napříč celou NHL. Zatímco u druhého z nich lékaři zjistili podle generálního manažera klubu Lou Lamoriella "jen virózu", legenda New Jersey dopadla hůř.

Česká dvojice už chyběla v sestavě týmu při prohře s Carolinou, po níž následovalo třídenní vánoční volno. Svátky však oběma Čechům otrávily vysoké teploty. Eliáš nyní musí mít maximálně omezený kontakt s lidmi, nemoc, při níž obvykle bolestivě zduří slinné žlázy v ústech, je totiž extrémně nakažlivá.

Ostatně sám je toho příkladem, neboť příušnice nejspíš chytil od jednoho ze spoluhráčů. V Devils už nepříjemné onemocnění prodělali útočník Travis Zajac a Adam Larsson. Těsně po Eliášovi se navíc zjistilo i u forvarda Michaela Rydera a brankáře Scotta Clemmensena, jenž působí na farmě v Albany. Doba léčení je u nekomplikovaných případů dospělých zhruba dva týdny. Havlát by se měl do sestavy vrátit dřív.

Problémy nemá jen New Jersey

Devils jsou na tom bídně nejen v tabulce, v níž na play off ztrácejí devět bodů, ale i zdravotně. Aktuálně jim chybí sedm hráčů. "Musím se tomu skoro až smát. Nepamatuju, že bychom měli někdy takové problémy dát dohromady sestavu. Ale nikdo s námi slitování mít nebude," uvedl Zajac, jenž nastupuje za Devils už devátou sezónu.

Problémy nemá zdaleka jen New Jersey. Od začátku epidemie už příušnice vyřadily rovných 20 hráčů z pěti klubů. Hokejisté nyní dostávají preventivní vakcíny. Ztráty aktuálně hlásí i Pittsburgh, kde už nemoc prodělala jeho největší hvězda Sidney Crosby. Nyní ji lékaři diagnostikovali také u náhradního německého gólmana Thomase Greisse a kanadského forvarda Stevea Downieho.

Eliáš má na infekční onemocnění smůlu. V roce 2005 se během výluky v NHL nakazil v ruském Magnitogorsku závažnou formou žloutenky, z níž se léčil přes půl roku.

Reklama

Související témata: