Hlavní obsah

Překvapilo mě, že jde Jágr nakonec na Floridu, přiznává Růžička

Praha

Spekulace o výměně Jaromíra Jágra z New Jersey do jiného klubu NHL majícího větší šanci na postup do bojů o Stanley Cup pochopitelně sledoval, kouče české hokejové reprezentace Vladimír Růžičku ale překvapilo, že třiačtyřicetiletý útočník nakonec zamířil k Panterům. „Florida je na hraně postupu do play off a věří, že jim právě Jarda může pomoci ho udělat,“ říká Růžička. A zatím neřeší ani Jágrovu účast na domácím mistrovství světa, pokud by kladenský odchovanec Panthers do vyřazovací části nedotáhl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vlevo) v diskuzi s útočníkem Jaromírem Jágrem.

Článek

"Hodně se o tom povídalo a psalo, že bude vyměněný a kam by tak mohl jít, ale překvapilo mě, že to je nakonec Florida," řekl Růžička ČTK. "Čekal se Pittsburgh nebo jiný mužstvo, ale Florida se v tom výčtu neobjevovala," podotkl Růžička, jenž si o dění v NHL udržuje dlouhodobě velmi dobrý přehled.

Pro samotného Jágra by měla být výměna velkým vysvobozením. Mohl by se díky ní zbavit frustrace z událostí posledních týdnů, kdy ho trenéři v New Jersey nasazovali až ve třetí formaci a na ledě trávil o třetinu času méně než předtím, kdy ještě vládl střídačce Peter DeBoer.

"Nikdo nevidí do toho, jak to tam je, ale určitě to pro něj nebylo jednoduché období. Jak se Jardovi vezme ice time, tak je to vždycky problém. Když jsem byl v Americe (na inspekční cestě), tak už měli vyměněné trenéry. Tehdy ještě Jarda hrál docela dost, dostával prostor a z toho, co jsem viděl, tak byl vůbec nejnebezpečnějším hráčem na ledě v dresu New Jersey," konstatoval Růžička.

Růžička: Nevím, co se v New Jersey událo

"Nevím, co se tam událo... Teď hrál málo, dlouho nebodoval, psalo se ledacos. A není divu, že pak Jarda říkal, co říkal. Tedy to, že má obavy, aby nepřišli o šance na play off a při setrvání v New Jersey pak dostával vůbec nějaký prostor," doplnil jednapadesátiletý Růžička, jenž ještě na ledě dobyl před 17 lety společně s Jágrem olympijské zlato v Naganu.

Jak moc bude Jágrovi sedět nové angažmá, nechtěl Růžička spekulovat. "To vše se teprve uvidí. Jaký dostane prostor a spoluhráče, všechno se teprve ukáže. Upřímně říkám, že jde o tým, který jsem osobně zase až tak moc nesledoval. Mluvilo se o Pittsburghu, Bostonu, Montrealu... To jsou týmy s těmi nejvyššími ambicemi. Florida je na hraně postupu do play off a věří, že jim právě Jarda může pomoci ho udělat," přemítal Růžička.

Připouští, že kromě snahy dotáhnout se ještě na play off obětovala Florida při výměně relativně dost (právo výběrů ve druhém kole letošního draftu a v třetím kole v příštím roce) možná i kvůli marketingové stránce věci. Jágr je pořád obrovsky silnou značkou a Panthers prakticky okamžitě po potvrzení jeho příchodu rozjeli výrobu dresů s jeho jménem.

Jágrovi zavolá po pondělní uzávěrce přestupů

"To je samozřejmé, z tohoto pohledu je to pro ně stoprocentně zajímavé," domnívá se Růžička. Ale nemyslí si, že by šlo o hlavní motiv. "Dělají to určitě hlavně s vidinou toho, že jim pomůže v útočné fázi, protože má týmu pořád hodně co dát," uvedl Růžička.

Jeho samotného může ve skrytu duše zpráva o Jágrově přesunu na Floridu těšit z toho pohledu, že šance na účast velikána českého hokeje na domácím MS je takto přece jen o něco větší, než kdyby šel do Pittsburghu, Chicaga, newyorských Islanders nebo Montrealu. Tedy týmů, jimž by účast v play off neměla uniknout a které pomýšlejí na úspěšnou cestu za Stanley Cupem.

"Tohle ale nijak neřešíme. Sledujeme, jak se to vyvine. Ano, ta šance tam je, ale já zatím nemám ani informace o tom, zda by Jarda chtěl případně v Praze hrát. Prohlásil, že už s reprezentací končí. Počkám si do 2. března (uzávěrka přestupů v NHL), zavolám, zjistím co a jak," plánoval Růžička. "V NHL neradi slyší, když s hráči probíráte mistrovství světa, teď už ale nastává doba, kdy to budeme chtít řešit," dodal Růžička.

I proto nyní pobývá v zámoří jeden z jeho asistentů Jaroslav Špaček. A zdrží se i první březnový týden. "Chceme vědět, na čem jsme, proto si hráče obvolám. Jen si vezměte, kolik hráčů z NHL nepřijelo loni do Minsku. Vždy se začne bláznit, že ten a ten hráč je k dispozici, ale jsou tam výstupní prohlídky a další věci. Počítat napevno s někým tedy začnu až tehdy, když tady potom skutečně bude," uzavřel Růžička.

Reklama

Související témata: