Hlavní obsah

Bourání soupeřů je málo. Eskymák z New Jersey se na „stará kolena“ učí útočit

New Jersey/Praha

Hokejista s chytlavým příjmením Jordin Tootoo nikdy nebyl hráčem pro obě strany kluziště. V NHL se držel především kvůli své tvrdosti a pracovitosti, nikdy nic nedostal zadarmo. Jak se ale zdá, New Jersey se snaží z hráče vymáčknout ještě víc.

Foto: Noah K. Murray, Reuters

Tootoo z New Jersey oslavuje gól proti Calgary.

Článek

Po prosincové rošádě na postu kouče New Jersey (střídačce šéfuje generální manažer Lou Lamoriello) se zdálo, že se pro Tootooa nic nezmění. V únoru se ale začaly dít věci...

Kanadský forvard se usazuje na pravém křídle druhé formace, kde spolupracuje s centrem Zajacem a střelcem Cammallerim, a neobvykle často boduje. Dokonce hraje i přesilovky.

Gólem při prohře s Bostonem překonal Tootoo své maximum – ještě nikdy totiž nebodoval v pěti zápasech NHL v řadě. Průlom? Těžko říct, vysoká produktivita v mládežnických kategoriích, účast na šampionátu „dvacítek" v roce 2003 a relativně vysoké umístění na draftu může vypovídat o neprobuzeném potenciálu. Na druhou stranu už Kanaďan oslavil 32. narozeniny...

Tootoo v číslech
Nejproduktivnější byl v sezóně 2011/12, kdy v 77 zápasech za Nashville nasbíral 30 bodů.
V NHL nikdy nepřekonal hranici 11 gólů a jen jednou nasbíral více než 20 bodů.

Tvrďák v dresu New Jersey vždy budil pozornost i vášně. Několikrát byl v zámořské lize suspendován, provokoval hrou na hranici pravidel, vždy však byl vzorem pro komunitu Inuitů. Právě kvůli jeho původu o něm bylo po celou kariéru dost slyšet. O svém životě dokonce na podzim roku 2014 vydal knihu.

Tootooa draftoval na 98. pozici v roce 2001 Nashville, kde strávil nejpodstatnější část své kariéry. Po deseti letech s Predators ale přestoupil do Detroitu, kde se jeho služby ukázaly jako nadbytečné. Minulou sezónu dokonce strávil téměř celou na farmě.

NHL 2014/15
Čísla Tootooa z aktuální ligové sezóny nijak neoslní. Ve 48 zápasech získal 10 bodů (6+4).
Celá polovina je ale z posledních pěti zápasů, kdy se jeho průměrný ice-time zvedl z průměrnu cca 7 na 16 minut

Před startem aktuální sezóny se ho ale ujali Devils, a jeho schopnosti možná chtějí  rozvinout víc, než se to povedlo komukoliv předtím.

Reklama

Související témata: