Hlavní obsah

Kouč Medvědů velebil Pastrňáka. V kritické chvíli byl spasitelem

Boston

Na začátku ledna jej vedení Bostonu povolalo z farmy a hokejový útočník David Pastrňák se příležitosti v NHL chopil náramně. Vedení Bruins zaujal svými výkony natolik, že v prvním mužstvu už zůstal. A tento tah se Medvědům vyplatil. Osmnáctiletý český talent Medvědům v noci na středu možná zajistil start v play off. V přímém souboji proti přímému konkurentovi z Floridy zařídil vyrovnávací gól a minutu před koncem asistoval u vítězné trefy Lucice.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Bostonský útočník David Pastrňák (č. 88) slaví se spoluhráči vyrovnávací gól proti Floridě.

Článek
Fotogalerie

Zejména pro Floridu to byla bitva o všechno. Na osmý Boston ztrácela v tabulce Východní konference čtyři body a potřebovala nutně zvítězit, aby se protivníkovi přiblížila na dostřel.

Dal se předpokládat souboj jako řemen, vždyť v obou předchozích vzájemných zápasech této sezóny se o vítězi v základní hrací době nerozhodlo. A prodloužení znovu viselo ve vzduchu. Medvědi vstoupili do utkání slibně, od 17. minuty vedli po trefě Erikssona, po skončení druhé třetiny se ale nálada v obou šatnách diametrálně změnila. Panteři dvěma zásahy překlopili výsledek a míříli za veledůležitým triumfem.

"Úplně jsme vypadli ze hry," komentoval nevydařenou pasáž duelu trenér Bostonu Claude Julien. "Nedávali jsme si puky tak přesně jako v první třetině," doplnil nespokojeně.

Situace se pro domácí nevyvíjela vůbec růžově, jenže Bruins v závěrečné periodě našli svého spasitele. Nejmladší hráč celé ligy Pastrňák si v koncovce zápasu počínal na ledě jako rafinovaný mazák. Nejprve v 50. minutě srovnal skóre po šikovné teči.

"Chtěli jsme, aby se kluci tlačili před bránu a snažili se tečovat nahazované puky. Pořád jsme o tom mluvili. Byl to skvělý gól, díky němu jsme zřejmě ožili," liboval si Julien.

Minutu a devět vteřin před koncem řádné hrací doby pak Pastrňák přiťukl puk Lucicovi, jenž k obrovské radosti zaplněné TD Garden propálil Luonga.

Luongo: Pro ty dva góly ve třetí třetině není omluva

Zatímco Medvědi po utkání slavili, v kabině Floridy panoval samozřejmě smutek. Po porážce 2:3 se naděje Panterů na účast v play off výrazně ztenčily. "Jsem sám ze sebe zklamaný. Mám pocit, že jsem dneska spoluhráče nechal na holičkách. Potopil jsem nás. Na začátku třetí třetiny jsem možná tým podržel několika dobrými zákroky, ale pro ty dva góly není omluva," truchlil zkušený kanadský gólman.

Florida se sice s Bostonem střetne ještě jednou, 9. dubna je přivítá v domácí aréně, vstupenku do play off však momentálně drží pevně v rukou Medvědi. Panthers, kteří mají před sebou posledních pět utkání (všechny před vlastními fanoušky) základní části, za nimi zaostávají o šest bodů. Do bojů o osmé místo mohou ještě hodně promluvit hráči Ottawy. Senátoři bez zraněného Milana Michálka zvítězili v noci na středu na hřišti Detroitu 2:1 po samostatných nájezdech a na tým kolem kapitána Zdena Cháry ztrácejí tři body. Mají ovšem zápas k dobru, Bruins budou mít navíc v posledních pěti utkáních pouze v jediném výhodu domácího prostředí.

Pastrňák vylepšil v duelu s Panthers svou bilanci v zámořské soutěži na 11 gólů a 16 přihrávek a byl vyhlášen druhou hvězdou střetnutí.

S kterými týmy se utkají ve zbytku základní části:
BOSTON
Detroit (V)
Toronto (D)
Washington (V)
Florida (V)
Tampa Bay (V)
OTTAWA
Tampa Bay (D)
Washington (D)
Toronto (V)
Pittsburgh (D)
NY Rangers (V)
Philadelphia (V)
FLORIDA
Carolina (D)
Tampa Bay (D)
Montreal (D)
Boston (D)
New Jersey (D)

Reklama