Hlavní obsah

Florida - Montreal 1:4Chce vůbec někdo hrát play off NHL? Hned tři týmy na hraně padly. Plekanec s Voráčkem skórovali

Philadelphia
Aktualizováno

V noci na pondělí se hrálo pouze pět utkání NHL, ale rovnou ve třech z nich se představily kluby, které jsou v přímém boji o postu mezi elitní osmičku Východní konference. A všechny tři neuspěly. Dva Češi se zapsali mezi střelce. Jakub Voráček gólem a asistencí pomohl skolit Pittsburgh, Tomáš Plekanec se trefil proti Jágrově Floridě a na další dvě branky přihrál.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Tomáš Plekanec (vlevo) oslavuje gól proti Floridě.

Článek
Fotogalerie

Dokážete si představit play off bez Crosbyho s Malkinem? Právě letos k tomu není zrovna příliš daleko. A to ještě hvězdy Tučňáků mohou děkovat Torontu, které sice v této sezóně patří k nejslabším celkům, ale přesto dokázalo na nájezdy zdolat Ottawu. Senátoři se tak Pittsburghu přiblížili jen na rozdíl dvou bodů. V úterý se tyto týmy střetnou mezi sebou, a pokud mužstvo z kanadské metropole zvítězí v řádné hrací době, budou mít Penguins po náskoku.

Fanoušky Ottawy však musí velmi mrzet, že jejich tým neukořistil v posledním duelu rovnou dva body. Nebylo k tomu daleko, protože klání s Torontem rozhodla až sedmá série nájezdů, v níž uspěl blafákem do forhendu centr Peter Hollad. Domácí do zápasu nenasadili Romana Poláka, zatímco hosté nevyužili služeb Milana Michálka.

Klidné spaní nemohou mít ani v Detroitu. Tamní Rudá křídla nechyběla v play off celých 23 sezón v řadě, což je aktuální rekord NHL. Prohra 1:2 s Washingtonem však výrazně komplikuje prodloužení této úctyhodné série. Naopak Capitals si výhrou účast v play off zajistili. Útočné snažení Red Wings končilo na skvělém Bradenu Holtbym. Gólman Washingtonu propustil jedinou z 36 střel a byl vyhlášen největší hvězdou utkání. Petr Mrázek na druhé straně si připsal 28 zákroků, inkasoval dva góly a ze zápasu tak odešel s úspěšností 92,9 % zákroků.

Florida v sestavě s Jaromírem Jágrem už jen dohrává sezónu, která pro ni nevyvrcholí souboji v play off. Panteři naposledy přivítali Montreal se skvělým Tomášem Plekancem. Útočník Canadiens obstaral první gól utkání šikovnou střelou z úhlu během přesilové hry. V prostřední části pak Plekanec založil rychlý protiútok, na jehož konci se prosadil Brendan Gallagher. O chvíli později byla kladenskému odchovanci uznána další asistence po individuální akci Pierra-Alexandra Parenteaua, jenž projel s kotoučem na holi přes celé kluziště a nadvakrát překonal Dana Ellise. Plekanec byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem duelu, naopak Jaromír Jágr zůstal bez bodu.

Voráček střílel, přihrával a dotahuje Crosbyho. Tučňáci si s play off zahrávají

Voráček se gólově prosadil v poslední minutě úvodní třetiny, kdy v přesilovce poslal do branky přihrávku obránce Marka Streita a srovnal stav utkání na 1:1. Ve druhé části pak znovu v početní převaze asistoval u gólu Braydena Schenna.

Polovinu závěrečné třetiny strávil Voráček na trestné lavici, protože dostal desetiminutový trest. Byla to však chyba sudích. Ti se domnívali, že český forvard chtěl až příliš vehementně potrestat střelu Chrise Kunitze v přerušené hře do prázdné branky. Jenže si ho spletli: vendetu Kunitzovi připravil jiný ryšavý útočník Flyers - Ryan White...

Pittsburský kapitán Crosby se v duelu neprosadil a Voráček na něj se 79 body za 22 gólů a 57 přihrávek ztrácí na čtvrtém místě bodování dva body.

Pittsburgh sice přestřílel Flyers v poměru 47:20, ale nakonec prohrál už třetí zápas v řadě a pořádně si komplikuje situaci v boji o postup do play off. Zatím Tučňákům, kteří mají stejně jako Boston na kontě 95 bodů, stále patří ve Východní konferenci první divoká karta.

Statistika NHL:
Detroit - Washington 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky: 33. Helm - 4. Kuzněcov, 25. Green. Petr Mrázek odchytal za Detroit 58 minut, z 28 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 92,9 procenta. Střely na branku: 36:28. Diváci: 20.027. Hvězdy utkání: 1. Holtby (Washington), 2. Dacjuk (Detroit), 3. Green (Washington).
Florida - Montreal 1:4 (0:1, 1:3, 0:0)
Branky: 27. Ekblad - 7. Plekanec, 28. Gallagher (Plekanec), 32. Parenteau (Plekanec), 38. Smith-Pelly. Střely na branku: 25:28. Diváci: 14.112. Hvězdy utkání: 1. Plekanec, 2. Parenteau (oba Montreal), 3. Ekblad (Florida).
Chicago - St. Louis 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky: 15. Versteeg - 27. Backes, 36. O. Jokinen. Střely na branku: 39:33. Diváci: 22.017. Hvězdy utkání: 1. Allen, 2. Backes (oba St. Louis), 3. Crawford (Chicago).
Philadelphia - Pittsburgh 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky: 20. Voráček, 33. Schenn (Voráček), 56. White, 60. Del Zotto - 17. Sutter. Střely na branku: 20:47. Diváci: 18.435. Hvězdy utkání: 1. Mason, 2. Voráček, 3. Schenn (všichni Philadelphia).
Toronto - Ottawa 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 4. Lupul, 33. Van Riemsdyk, rozh. nájezd Holland - 28. Karlsson, 42. Stone. Střely na branku: 38:45. Diváci: 18.919. Hvězdy utkání: 1. Bernier (Toronto), 2. Stone (Ottawa), 3. Brewer (Toronto).

Reklama