Hlavní obsah

Chicagský hrdina play off! Byl náhradníkem, pak rozhodl semifinálový duel a dvě finále

Tampa

Antoine Vermette získal v dosavadním průběhu play off sedm bodů během devatenácti utkání. Jistě to není vyloženě oslnivá bilance. Vermette sice není přehnaně produktivní, své góly si však umí parádně načasovat. Z jeho čtyř zásahů byly hned tři vítězné. Navíc rozhodoval skutečně stěžejní duely letošních vyřazovacích bojů. A kouč Joel Quenneville už ví, že bez 32letého Kanaďana to v letošním play off nepůjde.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Antoine Vermette (vpravo) slaví se spoluhráčem Teuvo Teräväinenem rozhodující gól pátého finálového duelu.

Článek

Příběh o Vermetteově nepostradatelnosti započal koncem května. Rodák z kanadského města St. Agapit byl během semifinále s Anaheimem vyřazen na jedno utkání ze sestavy.

A tento krok nesl skutečně nelibě. „Hrál jsem dobře, takže vyřazení ze sestavy pro mě samozřejme bylo překvapením. Nebudu lhát, byl jsem nespokojený," stěžoval si novinářům. V následujícím klání už byl zpět a když vyrovnaný souboj došel až do druhého prodloužení, byl to právě on, kdo nadvakrát překonal Fredrika Andersena a vyrovnal sérii na 2:2.

Další dvě utkání pak rozhodl v probíhající finálové sérii s Tampou Bay. Nejprve rozhodl o výhře 2:1 v prvním střetnutí série. K dalšímu vítězství ve stejném poměru přispěl poslední trefou zápasu i v noci na neděli.

Vítězné góly v play off
JménoTýmZVítězné góly
1.Tyler JohnsonTampa Bay254
2.-5.Nikita KučerovTampa Bay253
Patrick KaneChicago223
Matt BeleskeyAnaheim163
Antoine VermetteChicago193

A v Chicagu tak momentálně panuje velká spokojenost nad přestupem, který proběhl krátce před uzávěrkou. Jestřábi získali v podobě Vermettea velmi cennou posilu pro play off a list Chicago Sun Times poznamenal, že Blackhawks obětovali první volbu v draftu a obránce Klase Dahlbäcka pro správný účel.

„Nikdy jsem o tom nepřemýšlel tímto způsobem, ale může se vám to tak zdát," řekl Vermette. Severoamerické žurnalisty zajímalo, zda cítil velký tlak na svou osobu. Přece jen za něho klub obětoval dvě naděje. „Jako hráč na sobě cítíte tlak vždy. Pokaždé, když jsem na ledě, snažím se do toho dát vše," dodal chicagský hrdina, jenž je ve statistikách play off také čtvrtým nejlepším hráčem na vhazování.

1. Vermetteův zásah ve druhém prodloužení proti Anaheimu

2. Vermetteův první rozhodující gól proti Tampě

3. Vermetteův druhý rozhodující gól proti Tampě

Antoine Vermette
Narozen:20. 7. 1982 (St. Agapit, Quebec, Kanada)
Pozice:útočník
Výška:185 cm
Váha:89 kg
Draft:2000, 2. kolo (55. celkově)
Statistika vhazování play off
JménoTýmZPočet vhazováníVyhraná vhazování (%)
1.Jay BeagleWashington1418863,8
2.Maxim LapierrePittsburgh57661,8
3.Bo HorvatVancouver66460,9
4.Antoine VermetteChicago1926458,7

Reklama

Související témata: