Hlavní obsah

Češi z Hurricanes: Jordán se historek s Jordanem jen tak nezbaví, Nestrašil se chce přiblížit Vašíčkovi

Marek BurkertSport.czPrávo

Zarámované fotografie Josefa Vašíčka a Františka Kaberleho na chodbách PNC Arény v Raleighu dokládají výraznou stopu, jakou Češi hrající za Carolina Hurricanes udělali. Klub, který před devíti lety získal Stanley Cup, by teď rád zase nahoru i s pomocí Michala Jordána a Andreje Nestrašila.

Foto: Marek Burkert, Právo

Česká dvojka v Carolině - Andrej Nestrašil a Michal Jordán (vpravo).

Článek

Od triumfu v roce 2006 se tým ze Severní Karolíny prodral do play off jen jednou. Do vyřazovací části nepostoupili Hurricanes teď už šestkrát po sobě. V předsezónních prognózách se o nich příliš nemluvilo a mohou si připadat odstrčení a stranou zájmu.

„Tady kolem nás jsou čtyři univerzity, kde se hraje basket na vysoké úrovni. Spousta lidí se zajímá o americký fotbal, a když budeme prohrávat, tak lidi do ochozů zpátky nevrátíme," vykládal Jordán. Start se Carolině nevyvedl, z pěti zápasů uhrála dva body.

Návštěva necelých 11 tisíc diváků na domácí zápas s Floridou naplnila arénu schovanou uprostřed lesů z necelých dvou třetin. Atmosféra byla slabá, pouze při jediném domácím gólu fanoušci trošku pookřáli, aby se po odpovědích Panthers zase ponořili do tiché trudnomyslnosti. „S návštěvností už tu bojujeme pár let. Koho by bavilo chodit na porážky," povzdechl si Jordán.

Oba Češi z Hurricanes si NHL pořád ještě osahávají, Nestrašil se přiblížil k šedesátce odehraných utkání, Jordán míří k padesátce. „Jednocestná smlouva, kterou jsem v létě uzavřel, mi víceméně řekla, že do týmu patřím," prohlásil český bek, který si zvýšil sebevědomí startem mistrovství světa v Praze. „Teď to jen potvrdit."

Nestrašil si místo v NHL vydobyl tvrdou prací a gigantickou dávkou trpělivosti, když se do nejlepší soutěže světa probíjel v Detroitu, kde jsou proslulí nevybíravou drezurou mladých hokejistů. „Ty roky na farmě bych ale neměnil, i když občas je to tvrdá škola. Pro mě ale byla NHL nejvyšší metou, tak jsem tomu všechno podřídil."

Teď si o to víc váží privilegií, jaké hráč prvního týmu má. „Bydlíte v super hotelech, všechno je zařízené. Na farmě neexistovalo, abych si po zápase nevybalil tašku, tady to dělají kustodi za vás. To si spousta těch hráčů, co byli hned nahoře, ani neuvědomuje," řekl Nestrašil, jenž měl za vzor právě Vašíčka a dokonce uvažoval, že by hrál  s číslem 63, které tragicky zesnulý český hokejista nosil. „Pepa byl velký, silný, chytrý hráč a táta mě tlačil, že bych se k jeho stylu měl přiblížit. Ale nevím, jestli by to lidi správně pochopili, kdybych měl jeho číslo."

Jordán zase uvažoval, zda by neměl navléct třiadvacítku, aby dotáhl ad absurdum historky, které ho pronásledují od příchodu do Caroliny. Za místní univerzitu totiž v 80. letech hrál patrně nejlepší basketbalista všech dob Michael Jordan, který navíc vlastní klub NBA v Charlotte, kde mají Hurricanes farmu.

Jordán tak od zmatených fanoušků dostával vzkazy a dopisy určené sportovní ikoně spojené právě s  číslem 23. A děje se to pořád dál. „Včera jsem volal na kabelovku a paní mí hned začala povídat, že její manžel je velký basketbalový fanoušek a jestli jsem to prý opravdu já..." líčil Jordán. Kohosi také napadlo, zda by oba sportovci podobných jmen mohli účinkovat v televizní reklamě. „Ale bohužel to neprošlo přes Jordanovy právníky."

Zvyknout si na život hráče NHL není tak těžké, rychle se ale dostaví i určitý stereotyp. „V žádném případě si nestěžuju. Dělám, co mě baví a ještě tím vydělávám peníze. Ale ten život mimo hokej zase taková balada není. Zajdu do kina, zahraju si na Xboxu fotbal a to je tak všechno. Abych si šel zahrát tenis, nebo squash, na to už fakt nemám. To bych si musel koupit náhradní nohy a měnit je," líčil Nestrašil.

Domáckou atmosféru klubu, který vlastní Peter Karmanos, jenž vydělal jmění na softwarové firmě Compuware, si ovšem pochvaluje. „Není to tak hektické jako v New Yorku, i když přes léto tu bývá 36 stupňů a to já umírám. Teď je to ale příjemné," pochvaloval si Nestrašil dozvuky léta.

„Vzdálenosti na dojíždění nejsou vůbec hrozné. K zimáku to je osm minut. Navíc máme proti jiným týmům i hodně dobré cestování. Většina letů je do dvou hodin a jen dvakrát za rok jedeme na delší trip," řekl Jordán.

„Mám to tady rád. Když jedete u Raleighu kolem golfových hřišť, tak to vypadá moc dobře. Taky jsem si říkal, jak se v golfu zlepším, ale jde to se mnou z kopce," zasmál se Nestrašil a odhalil chybějící jedničku nahoře. „Hokejista bez zubu je ale dobrá image, ne?"

Češi ve službách Hurricanes:
Michal Jordán Andrej Nestrašil
25 let, Zlín věk, místo narození 24 let, Praha
185 cm, 90 kg výška, váha 195 cm, 91 kg
obránce pozice centr, pravé křídlo
105. (2008-Carolina) draft 75. (2009-Detroit)

Reklama

Související témata: