Hlavní obsah

Voráček se nalevo probírá z noční můry

Praha

Kdeže jsou ty loňské sněhy… Jakub Voráček se na začátku roku 2016 nepřetahuje o pozici lídra bodování NHL. Mizerný začátek sezóny už je ale také zapomenut. Útočník Philadelphie se ve druhé čtvrtině základní části přiblížil průměru bodu na zápas. Trpělivá práce se vyplácí. I když jen pomalu.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Jakub Voráček se raduje poté, co vstřelil vítězný gól Philadelphie. V samostatných nájezdech překonal krajana v brance Detroitu Petra Mrázka.

Článek

V létě Voráček podepsal mimořádný kontrakt. Flyers do něj během příštích osmi let napumpují 66 miliónů dolarů. „Vím, jaké mám schopnosti, budu dál hrát svůj hokej a věřím, že ho budu hrát dobře. Nemám důvod si tlak připouštět, aby mě to nějak rozhodilo. Smlouva je nádherná, ale kvůli tomu, že jsem dostal peníze, přece nepřestanu makat," řekl Právu na začátku sezóny.

Jenže někde se něco zadrhlo, prověřená spolupráce s centrem Claudem Girouxem se nedařila jako v předchozích dvou sezónách a na Voráčka dolehla křeč. Puky mu odskakovaly od hokejky, do příležitostí se sice díky buldočímu nasazení dostával neustále, ale štěstí se od něj naprosto odvrátilo. „Nebudu vykládat, že mi to nevadilo, pomalu jsem si přestával věřit," přiznal 26letý Voráček.

Noční můru totiž ne a ne střást. Trefoval tyčky, lapačky, gólmany svými neproměněnými šancemi posílal do přehlídek nejlepších zákroků dne, týdne, měsíce... Na premiérovou trefu čekal až do sedmnáctého utkání a nadšeně ji slavili všichni, kdo Voráčka v těžkých chvílích podporovali. Nový kouč Flyers Dave Hakstol, který za českým hokejistou před sezónou dokonce přiletěl do Prahy, už nevěděl, jak ho probudit. Několikazápasová terapie ve třetím útoku po boku hokejových nádeníků se neujala, ale sedmačtyřicetiletý trenér Philadelphie dostal spásný nápad. Voráčka dal opět dohromady s Girouxem, jenomže na levé křídlo, a k nim poslal Simmondse, aby se zvýšila přímočarost akcí i důraz před brankovištěm.

Voráčkova sezóna
1.–20. zápas: 1 gól + 8 asistencí
21.–43. zápas: 4 góly + 18 asistencí

Voráček, který se skoro celý hokejový život proháněl u pravého mantinelu, si musel zvykat na něco nového, ale zvládl to obdivuhodně rychle. Když se na nezvyklém postu ocitl poprvé proti Carolině, hned měl bilanci 1+2. „Člověk se musí umět přizpůsobit. Myslel jsem, že to pro mě bude těžší," tvrdil Voráček.

Nová role mu vrátila ztracenou jistotu. Také se opět ukázalo, že kladenský rodák je spíš než střelcem extrémně nadaným asistentem. S šestadvaceti gólovými přihrávkami je nejlepší z Flyers, ta poslední na Girouxe pomohla Philadelphii k výhře po nájezdech na ledě Detroitu. V rozstřelu navíc Voráček překonal Mrázka a rozhodl o triumfu Flyers 2:1.

Trenér si cení Voráčkova přístupu

Trenér Hakstol si ale především cení, jak se jeho ryšavá hvězda s problémy pere. „Jake zatnul zuby a šel do toho naplno. Mám pocit, že by mohl hrát dobře na jakémkoli místě," cenil si Voráčkova přístupu kouč.

Na startu sezóny čtvrtý nejproduktivnější hokejista ročníku 2014/15 odháněl dotazy na nový kontrakt větami o týmovém úspěchu. „Když nebudu dělat hromady bodů a budeme vyhrávat, tak mi to vůbec nevadí," řekl muž, který byl kapitánem českého týmu na loňském mistrovství světa.

Jenže Philadelphia je za pozicemi pro play off a Voráčkovy body k výhrám potřebuje. „Tým má takovou kvalitu, že by dva roky po sobě mezi nejlepšími chybět neměl. Očekávání jsou velká, ale i my hráči na sebe klademe velké nároky," prohlásil Voráček, který ví, že musí pěkně zabrat.

Reklama

Související témata: