Hlavní obsah

Jágr: Doufám, že Hašek už nepustí jediný gól

NEW YORK

Pět gólů nasázeli hokejisté New Yorku Rangers ve středečním utkání s Ottawou Dominiku Haškovi. Šťastným střelcem domácích Rangers byl i nejproduktivnější hráč NHL Jaromír Jágr. "Doufám, že už bude chytat výborně a že nepustí ani jediný gól. To by nám hodně pomohlo," řekl Jágr v šatně Madison Square Garden s výhledem na olympijský turnaj v Turíně.

Článek

"Jedu na olympiádu, abych tam odevzdal co nejlepší výsledek," prohlásil v rozhovoru s českými novináři Jágr, který před odletem do Itálie odehraje v NHL ještě dva zápasy proti Torontu. Podle jeho názoru má vyrovnané šance na zlato sedm až osm týmů, z nichž jmenoval především Švédsko, Rusko a Kanadu.

"My bychom do toho mohli promluvit, ale uvidíme, nebudu předbíhat. Všichni víme že hokej na olympiádě a na mistrovství světa, kde rozhoduje jeden zápas, je spíš o náhodě než o tom, kdo je dobrý," připomněl kapitán národního mužstva z olympijských her 2002 v Salt Lake City, kde tehdejší turnaj pro české hokejisty skončil ve čtvrtfinále po porážce s Ruskem. Člen zlatého olympijského výběru z Nagana v roce 1998 také varoval před přehnaným očekáváním. "Já bych to zas tak horké neviděl, aby si každý myslel, že medaile je zaručená," uvedl.

Podle Jágra to v Turíně nebude snadné. "Abychom se dostali daleko, bude potřeba odehrát osm zápasů za 12 dní. To je hrozná zabíračka. Pak se vrátíme do NHL, kde budeme hrát častěji než každý druhý den. Takže to nebude jednoduchý rok," prohlásil.

Každá sezóna, která se musí přerušit pro reprezentaci, kde je třeba se přeorientovat na větší hřiště a cestovat na druhý konec světa, je zvláštní, uvedl Jágr. Na druhé straně se podle něho šance vyrovnávají tím, že ve stejné situaci jsou i ostatní týmy.

Na narozeniny nemyslí

Jágr lituje, že do Turína nepojede jeho spoluhráč z Rangers Petr Průcha, který si v sobotním utkání proti Philadelphii vážně poranil koleno. "Škoda pro Petra, protože má vynikající sezonu, je mladý, nikdy žádné takové zranění neměl a určitě neví, jak se s tím vyrovnat. Já mu úplně rozumím, protože vím, jaké to je. Není to opravdu jednoduché, zvlášť když se to stane před olympiádou, když všichni mluvili o tom, jak by mohl být úspěšný. Ale i takové věci se v životě stávají a ve sportu zvlášť. Člověk se s tím musí vyrovnat," řekl.

Patrik Eliáš z New Jersey, který Průchu v olympijském výběru nahradí, po téměř roční přestávce způsobené žloutenkou teprve nedávno začal hrát, ale svými výkony hned upoutal. "Kdyby reprezentační trenéři věděli, že bude hrát tak, jako hraje teď po nemoci, tak samozřejmě v sestavě byl a nemusel čekat, až se někdo zraní," poznamenal Jágr.

I když by se rád v Turíně podíval i na jiné sporty, z vlastní zkušenosti ví, že k tomu příležitost asi mít nebude. "Byl jsem na olympiádě dvakrát a moc jiných sportů jsem neviděl. Člověk nemá moc času." Příčinou je nabitý program hokejového turnaje i únava z NHL a časového posunu. "Pokud budeme mít volno, tak si každý rád odpočine," předpokládá nejproduktivnější hráč NHL.

Šance českých reprezentantů vidí optimisticky. "Máme dost kvalitních sportovců na to, abychom medaile přivezli. Neřeknu, kdo to může být, protože všechno je ošidné - lyžaři mohou promazat nebo se někdo špatně odrazí a čtyři roky jsou v čudu. Záleží na štěstí, na psychické pohodě a na maličkostech," soudí nejlepší český sportovec loňského roku.

A 34. narozeniny, které 15. února oslaví v olympijském Turíně? Nad tím Jágr jen mávne rukou...

Reklama