Hlavní obsah

Columbus proti Montrealu střelecky řádil, NHL na tento kousek čekala přes 20 let

Columbus/Praha

Takový zápas NHL dlouho nepamatuje. Aby se jeden z týmů radoval z výhry 10:0, nezažila kanadskoamerická soutěž už 20 let! Až v nočním utkání si hokejisté Columbusu tímto rozdílem poradili se slavným Montrealem.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Hokejisté Columbusu se radují z gólu. Proti Montrealu jich nastříleli deset.

Článek

Nejlépe celou událost popsal útočník poraženého týmu Brendan Gallagher. „Nemyslím si, že se dá na tento duel někdy zapomenout." Přesně! Na takový se nezapomíná. Zvláště když stejným skóre skončil naposledy 2. ledna 1996. Tehdy si Calgary poradilo s Tampou Bay.

Češi opět mezi poraženými

V obou případech se „desítkového" zápasu účastnili i čeští hokejisté, pokaždé na straně poražených. Před více než dvaceti let byli u ostudné porážky obránce Roman Hamrlík a útočník Petr Klíma. V noci z pátku na sobotu to zažil i forvard Tomáš Plekanec.

„Když dostanete takový příděl, jen těžko ho vymažete z hlavy. Uvidíme, co to s námi udělá," řekl kapitán Canadiens Max Pacioretty.

Obě zmíněná střetnutí se ale liší v jednom bodě. Většinou v situaci, kdy brankář pustí hodně branek, je střídán, tak jak tomu bylo před dvaceti lety. Jean-Claude Bergeron nahradil zhruba v polovině střenutí Darena Puppu. Kouč Montrealu Michel Therrien se však pro změnu v brankovišti nerozhodl. Gólman Al Montoya si protrpěl celých šedesát minut.

„Bylo to pro mě opravdu těžké rozhodnutí," pravil třiapadesátiletý trenér, který svou jedničku Careyho Price šetřil na další mač, jež mají Habs na programu už zítra, kdy doma hostí Philadelphii.

Překonaný klubový rekord

Hráči Columbusu si s tím nelámali hlavu a dali vzpomenout na 80. léta. Tenkrát se dala NHL přirovnat k otevřené střelnici, průměrně padalo více než sedm branek na zápas. Hned čtyři z nich (Atkinson, Anderson, Hartnell a Foligno) vstřelili dva góly. Kanadské body si odnesli všichni hráči v poli, až na dva - obránce Ryana Murrayho a českého nováčka Lukáše Sedláka.

„Nám dnes vyšlo úplně všechno, na co jsme sáhli. Snad každý odražený puk skončil na naší hokejce," konstatoval Nick Foligno. Nohama na zemi zůstává trenér vítězů John Tortorella. „Už jsem byl i na druhé straně. Vím, co to je prohrát takový rozdílem. Beru to tak, že si jeden tým přidal zápis do kolonky výher a druhý do kolonky proher," prozradil.

Blue Jackets zlepšili i jeden klubový rekord. Dosud nikdy se v jednom duelu netrefili hned desetkrát. Dosavadní nejlepší počínání mělo 8 přesných tref a poslední se datovalo na 10. listopad 2011 z konfrontace se St. Louis (8:1).

Nejlepší hokejová liga na světě se utkání, ve kterém jeden z klubů zaznamenal deset zásahů, dočkala po více než pěti a půl letech. Třicátého března 2011 slavilo St. Louis vítězství 10:3 nad Detroitem.

Myslíte si, že v této sezóně NHL dokáže ještě některý z týmů v jednom utkání vstřelit 10 či více branek?
Ano, dokonce jich dá více než 10
22,6 %
Ano, ale vstřelí jich přesně 10
1,4 %
Mohlo by se to stát, ale spíše ne
21,6 %
Ne, tento zápas byl unikát
54,4 %
Celkem hlasovalo 1368 čtenářů.

Reklama

Související témata: