Hlavní obsah

Českému talentu se smál celý hokejový svět. Největší minela v historii NHL slaví jubileum

Praha

Český hokej se nezapsal do historie NHL jen díky velkým kouskům Jaromíra Jágra, Dominika Haška a dalších legend, ale také různými kuriozitami. Jedna z těch nezapomenutelných slaví právě 10 let. Bohužel pro jejího hlavního aktéra tehdy předznamenala definitivní konec neslavné kariéry v zámoří, která přitom slibovala velké věci.

Foto: Profimedia.cz

Patrik Štefan v dresu Dallasu.

Článek

Nenaplněná očekávání vkládaná do českého talentu Patrika Štefana vyvrcholila právě na začátku roku 2007, kdy útočník Dallasu v duelu s Edmontonem neskóroval z bezprostřední blízkosti do prázdné brány při power play soupeře. Korunu všemu nasadil z protiútoku Aleš Hemský, který dvě sekundy před koncem srovnal na 5:5.

„Tohle je bezpochyby nejslavnější minela v dějinách NHL," vrací se po deseti letech k nešťastnému momentu příbramského rodáka server The Hockey News.

Štefanův přehmat tehdy obletěl celý svět. Když čepel jeho hole dělily decimetry od prázdné brány, ostatní hokejisté na ledě už v podstatě přestali hrát a televizní komentátor oznamoval zpečetění vítězství Dallasu. Jenže i kvůli nerovnosti na ledě v kritický moment puk přeskočil útočníkovu hůl. Ve snaze o nápravu navíc Štefan upadl a máchnutím hole sám založil smrtící protiútok.

Pověst hvězdy nenaplnil

Co na tom, že Dallas nakonec utkání vyhrál po nájezdech. Tragikomický okamžik zřejmě přispěl k jeho konci v NHL. Po tomto zápase jich v nejslavnější hokejové lize odehrál už jen třináct a připsal si v nich dva body. Dallas mu po konci sezóny smlouvu neprodloužil a jiný kontrakt v zámoří už nepodepsal.

Přitom všechno mělo být jinak. Bývalý hráč extraligové Sparty se v roce 1999 stal jedničkou draftu NHL. V době po Naganu, kdy vrcholila euforie kolem českých hráčů (Pavel Brendl byl vybrán na draftu jako čtvrtý za bratry Sedinovými), se mluvilo o příští superhvězdě světového hokeje.

V týmu Atlanty Thrashers ale nezářil. Coby nováček zaznamenal v 72 zápasech pět gólů a celkově 25 bodů. Nejlépe se mu vydařila sezóna 2003/04, kdy nasbíral 14 gólů a 40 bodů. V létě 2006 nad ním Thrashers definitivně zlomili hůl a spolu s Jaroslavem Modrým ho vyměnili do Dallasu za Nika Kapanena a sedmou volbu v draftu.

"Nikoho jsem nezabil"

V novém týmu se ale neprosadil do prvních dvou formací, na ledě trávil v průměru něco přes dvanáct minut na zápas a ve 41 utkáních si připsal pouhých 11 bodů. Kariéru už mu nezachránil ani přesun do Evropy, po třech zápasech za švýcarský Bern definitivně skončil kvůli zranění kyčle, které bylo jen jedním z mnoha jeho chronických zdravotních problémů.

Do paměti fanoušků se tak zapsal především úsměvnou chybou v utkání s Edmontonem. I z ní se ale poučil do trenérské kariéry, jíž se věnuje v Michiganu. „Dětem říkám, že mohou mít špatné střídání i špatný zápas, ale vždy pak přijdou další zápasy a střídání. Nikoho jsem nezabil, je to hra a chyby se prostě stávají," vracel se nedávno k památné minele v rozhovoru pro Detroit Free Press.

Reklama

Související témata: