Hlavní obsah

Kotalík přispěl k postupu Buffala, dál jde i Carolina

NEW YORK

Hokejisté Buffala a Caroliny si zajistili postup do dalšího kola play-off NHL. Buffalo i díky jednomu gólu českého útočníka Aleše Kotalíka rozstřílelo Philadelphii 7:1 a vyhrálo sérii 4:2. Po šesti zápasech přešla i Carolina přes Montreal, když na jeho ledě zvítězila 2:1 v prodloužení. V semifinále Východní konference se utkají dvojice New Jersey - Carolina a Ottawa - Buffalo.

Článek

Buffalo nebylo v sérii proti zkušenější Philadelphii favoritem, přesto dokázalo tým kolem Petera Forsberga a Petra Nedvěda pořádně zaskočit. Už ve druhém zápase série udělili hráči Sabres soupeři lekci výhrou 8:2, šestigólovým rozdílem nakonec Philadelphii vyprovodili i na dovolenou. Tak vysokým rozdílem doma Flyers v zápase play-off prohráli naposledy v roce 1979 s New York Rangers.

"Tohle byl pravděpodobně nejhorší moment v mé hokejové kariéře," přiznal po zápase obránce Philadelphie Derian Hatcher. Trenér domácích Ken Hitchcock přitom po pátém utkání, kdy jeho svěřenci prohráli 0:3, sliboval, že jeho tým bude v dalším zápase hrát mnohem lépe. Všechno bylo ale jinak, šestý zápas patřil od začátku Buffalu.

Hitchcock: "Bum, bum, bum a bylo po zápase"

Ve dvanácté minutě se trefil Mike Grier a o šest minut později prostřelil brankáře Escheho Aleš Kotalík střelou zápěstím z levého kruhu. Do konce první třetiny pak přidal další branku Derek Roy. Do poloviny utkání zvýšili na 5:0 Pominville a Afinogenov a na vzepětí domácích po brance Radivojeviče odpověděl ještě dvěma zásahy Chris Drury.

"Před zápasem jsem v kabině cítil velké odhodlání a v úvodu jsme byli také lepší. Jenže pak najednou ´bum, bum, bum´ a bylo po zápase," komentoval Hitchcock snadné třígólové vedení Buffala. "Je těžké se vracet zpátky do zápasu, když neustále prohráváte," dodala smutně  hvězda Flyers Peter Forsberg.

Pro MS jsou volní Bonk, Bulis, a Plekanec

Konec série mezi Carolinou a Montrealem potěšil především kouče české reprezentace Aloise Hadamczika, který měl v obou týmech kandidáty do nominace pro mistrovství světa v Lotyšsku. Tu oznámí dnes a z celku vyřazeného Montrealu se mu nabízí trojice útočníků Jan Bulis, Radek Bonk, a Tomáš Plekanec.

Ani jeden z nich se v šestém utkání neprosadil, díky jejich spoluhráčům se ale Montreal ujal v sedmé minutě vedení. Sheldon Souray využil přesilovku, když na trestné lavici seděl Mark Recchi. Bývalá hvězda Montrealu však své vyloučení odčinila hned po 30 vteřinách vyrovnávacím gólem a byla to jeho první trefa za Carolinu v play-off.

V prodloužení rozhodl Stillman

Další minuty utkání pak patřily skvělým zákrokům obou brankářů, především Cristobal Huet Montreal několikrát podržel. Nejvíce v poslední minutě regulérní hrací doby, kdy senzačně zlikvidoval pravým betonem velkou šanci Chada LaRoseho.

Nakonec kapituloval po 79 vteřinách prodloužení, kdy mu rána Coryho Stillmana z levého kruhu proletěla nad levým ramenem. "Chtěli jsme tu vyhrát. Je sice hezké, že bysme měli v sedmém zápase výhodu domácího prostředí, ale člověk nikdy neví. O výhře může rozhodnout jedna náhodná střela," tvrdil po utkání Stillman.

Philadelphia - Buffalo 1:7 (0:3, 1:3, 0:1)
Branky: 39. Radivojevič - 40. a 43. Drury, 12. Grier, 18. Kotalík, 20. Roy, 24. Pominville, 28. Afinogenov. Zásahy brankářů: Esche 17/5, Niittymäki 11/2 - Miller 22/1.
Konečný stav série: 2:4.
Montreal - Carolina 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky: 7. Souray - 8. Recchi, 62. Stillman. Zásahy brankářů: Huet 29/2 - Ward 26/1.
Konečný stav série: 2:4.

Reklama