Hlavní obsah

K legendě vzhlížel a chtěl být jako ona. Jenže pak přišla realita, usmívá se Baby Jágr

Calgary/Praha

Přezdívka Baby Jágr, kterou mu v minulosti přišili čeští novináři kvůli tomu, že stejně jako legendární 68 pochází z Kladna a v počátcích své kariéry v NHL ukazoval střelecké instinkty, se v zámoří ujala. Hokejový útočník Calgary Michael Frolík ji sice bere s rezervou a spíš se jí usmívá, v úterý však zase přišla na přetřes. Pochopitelně proto, že Frolík proti svému idolu z dětství nastoupil a nakonec mohl slavit, protože k výhře Plamenů 5:2 nad Floridou pomohl dvěma asistencemi.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Útočník Calgary Michael Frolík v utkání s Floridou.

Článek

„Když jsem vyrůstal, všichni jsme k Jágrovi vzhlíželi a chtěli být jako on. Jenže pak přišla realita a zjistili jsme, že to nebude tak snadné," usmívá se osmadvacetiletý Frolík v rozhovoru pro Calgary Sun a vysvětluje, jak k přezdívce Baby Jágr přišel.

„Když mi bylo patnáct nebo šestnáct, přišel někdo s tím, že budu nový Baby Jágr. Ale to v Čechách říkají skoro o každém, kdo je v mladém věku dost dobrý. Srovnávají ho prostě s Jágrem," říká křídelník, který v NHL působí už devátou sezónou.

A srovnání s Jágrem, s nímž si zahrál za národní tým na mistrovství světa v roce 2011 i na posledních zimních olympijských hrách v Soči, se stále sveřepě brání.

Nikdo z Čechů už nedosáhne toho, co Jágr

„Vždyť on je výjimečný hráč. Jasně, bylo příjemné to poslouchat, ale opravdu jsem to nikdy nebral příliš vážně. Věděl jsem, že nejsem jako on. On je velký, silný a je neuvěřitelné, co dokáže," smeká před 44letou legendou, která se v probíhající sezóně dostala na druhé místo historické tabulky kanadského bodování NHL.

Jágr s kariérou ještě končit nehodlá a Frolík soudí, že k tomu ani nemá důvod. „Podle mě má ještě pár roků před sebou. Nikdy nevíte, ale vypadá velmi dobře. Každopádně vím, že nikdo z Čechů nebude mít taková čísla a nedosáhne toho, co on," je si jistý útočník, který v NHL prošel Floridou, Chicagem, Winnipegem a Calgary.

A moc dobře cítí, jak se jeho hra za devět let proměnila. „Byl jsem spíš ofenzivní hráč, první dvě sezóny v NHL jsem ve Floridě vůbec nechodil na oslabení. Ale když jsem přišel do Chicaga (v ročníku 2010/11), moje role se začala pomalinku obracet. Naučil jsem se hrát defenzivněji a nastupoval do oslabení," uvědomuje si Frolík, jenž s Jestřáby v roce 2013 získal Stanleyův pohár.

Díky univerzálnosti může vydržet v NHL delší dobu

„Své univerzálnosti si vážím, díky ní můžete v NHL vydržet o něco déle. Pokud totiž hrajete jen do ofenzivy a ta vám najednou nevychází, je strašně těžké se v soutěži udržet," tvrdí Frolík, jenž v probíhající sezóně vstřelil jedenáct branek a přidal šestnáct asistencí.

Body ale nejsou jedinou věcí, kterou kouč Flames Glen Gulutzan na jeho hře oceňuje. „Pro trenéry je příjemné, když mají hráče, který je schopný chodit na přesilovky, oslabení a můžou ho na led posílat v rozhodujících fázích na konci zápasu. Michael takovým hokejistou je, má naši důvěru," zahrnuje Gulutzan Baby Jágra chválou.

Reklama

Související témata: