Hlavní obsah

Zlaté hokejové dítě přepíše dějiny. Pan výjimečný, to je Crosby

Praha

Jen sedm bodů a jeden z největších milníků své kariéry bude jeho. V Pittsburghu se bude slavit. Kanadské hokejové dítě, to je Sidney Crosby, obrovský talent, který je na pozornost zvyklý už od hodně mladých let. Nyní se blíží opojné hranici 1000 bodů v NHL! Debut v roce 2005, od té doby dvě zlata z Olmypijských her, titul mistra světa, dva Stanley Cupy, vítězství ve Světovém poháru, juniorském šampionátu. Tenhle kluk dosáhl na vše.

Foto: Facebook: Pittsburgh Penguins

Sidney Crosby. Za pár dnů mu budou spoluhráči blahopřát 1000 bodům v NHL.

Článek

Devětadvacetiletý Crosby odehrál zatím v NHL 749 utkání, připsal si 366 gólů a 627 asistencí. Sedm bodů a bude slavit tisíc. Další zářez v jeho kariéře, která patří mezi nejzářivější v historii zámořské ligy a celosvětového hokeje.

Čas nezastavíte. Jako osmnáctiletý zažil debut v NHL, připsal si bod za přihrávku, to bylo 5. října 2005. Nyní kroutí už dvanáctou sezónu v NHL. Za pár dnů, týdnů se stane 86. hráčem, který nastřádal 1000 bodů. Mezi aktivními hráči se mu to podaří patrně nejrychleji.

Bod k bodu je blíže, on to ví. „Je to ta největší věc, která se mi teď honí v hlavě. Jsem rád, že to je blízko, ale zároveň to trochu připomíná, že vše rychle utíká," přiznal Crosby pro server nhl.com.

Bude lepší než Jágr?

V současnosti se drží Kanaďan na druhém místě v bodování ligy, ale odehrál méně utkání než první Connor McDavid, jinak by byl první, má lepší průměr bodů na zápas. On 1,20, první McDavid 0,87.

Z posledních 16 zápasů ve 12 bodoval. Pittsburghu se daří, patří na špičku ligy, přesto lídr váhá připustit, že prožívá nejlepší období kariéry. „Je obtížné srovnávat různé roky. Je tu mnoho malých detailů, které zasahují do hry a hodně věcí, které ovlivní hru. Cítím se dobře. Samozřejmě, 1000 bodů je skvělé číslo. Připojit se k seznamu kluků, kteří toho dosáhli, to je něco speciálního," přiznal forvard, který mohl této mety dosáhnout daleko dříve, ale v letech 2010/2011 vynechal 107 utkání kvůli otřesu mozku a následné léčbě.

Alexander Ovečkin dosáhl na 1000 bodů v 885 zápasech, Jaromír Jágr se zastavil na 763 pokusech. Kolik bude potřebovat Crosby? Zatím má čtrnáct zápasů k dobru na Jágra.

Reklama