Hlavní obsah

Dominátor čelí v Kanadě tvrdé kritice

PRAHA

Česká hokejová ikona Dominik Hašek musí po překvapivém vyřazení Ottawy Senators v semifinále play-off východní konference NHL snášet tvrdou kritiku zámořských fanoušků a novinářů. Vyčítají mu zejména to, že po zranění v prvním zápase českého národního týmu na olympijských hrách nepomohl svému týmu v dalším průběhu sezóny již ani minutu, přesto, že podle nich mohl a měl.

Foto: PRÁVO/Radek Malina

Dominik Hašek

Článek

V úvodním zápase olympijského turnaje Hašek hned na začátku odstoupil pro zranění steheního přitahovače. Návrat ohlásil na konec března. To se nestalo a nový termín byl začátek play-off.

Nakonec se do plné přípravy s týmem zapojil, až když Senators v druhém kole play-off prohrávali s Buffalem 0:2 na zápasy. Do bojů o Stanley cup nakonec ale nezasáhl.

"Buďme si jistí, že žádná z plaket, která visí v hokejové Síni slávy, není spojována se slovem simulant. Ale rozhodně nechceme doporučovat, aby Dominik Hašek, až bude vstupovat do Síně slávy, byl s tímto přídomkem spojován jako první," ironicky poznamenává Scott Burnside z ESPN.

Nedokázal prý překonat bolest

Haškovi se vyčítá zejména to, že fanaticky trval na svém stoprocentním zdravotním stavu, když jeho tým nutně potřeboval jeho služby v play-off, tedy v té fázi sezóny kdy mnoho hráčů nastupuje do zápasů se zraněními, což Dominátor nedokázal.

"Podívejte se třeba na inspirující návrat Ryana Smithe, který se vrátil na led a vstřelil vítězný gól Edmontonu ve třetím prodloužení, přestože jeho obličej byl stále ještě těžce poznamenán předchozí trefou pukem.

Oproti tomu Haškova neschopnost nebo nechuť vyslyšet volání týmu, který ho potřeboval v rozhodujících bitvách, nás může inspirovat jen těžko", dodal Scott Burnside.

Kaňka za úspěšnou kariérou

Dlouhý výčet individuálních i týmových trofejí českého brankáře jednoznačně předurčuje ke vstupu do Síně slávy NHL. Stejně tak, jako bude jistě označen za jednoho z nejlepších gólmanů všech dob. Do Síně slávy ho ale pravděpodobně také doprovodí hlasy, že ne vždy udělal pro svůj tým maximum a to se v zámoří neodpouští.

Přestože Hašek tvrdí, že je už velice blízko tomu, aby byl opět v té nejlepší kondici, již nikdo si nedovede představit, že by se i v příští sezóně objevil v brance Senators. Ostatně trenér Ottawy Brian Murray se již vyjádřil, že Haška pro příští sezónu v týmu nechce. Otázkou ale zůstává, jaký bude po vyřazení z play-off osud samotného kouče Senators.

Za mořem si odborníci ale jen těžko dovedou představit i to, že bude Hašek pokračovat v jakémkoli jiném týmu NHL. Přestože odcházet poražen není jeho styl, považují tam jeho kariéru za ukončenou.

Zámořská média vzpomínají na obdobnou situaci před třemi lety z Detroitu, kdy po zranění třísel Hašek také dlouho odkládal návrat na led, až nakonec nikdo nevěřil vážnosti jeho zdravotních problémů. S Detroitem se pak ne zrovna v dobrém rozloučil.

Reklama

Související témata: