Hlavní obsah

Další meta překonána! Crosby si podmanil NHL a předčil Jágra

Praha/Pittsburgh

Bod, který mu chyběl, urval, vybojoval si ho. Sidney Crosby dosáhl v NHL na 1000 bodů. Milník, který je úchvatný, ale pro tohoto hráče jeden z mnoha. Kanaďan je po hokejové stránce výjimečný. V utkání proti Winnipegu stihl nakrojit i druhou tisícovku. Připsal si totiž další dva body a výrazně pomohl k vítězství Pittsburghu 4:3 v prodloužení. Nyní má už 1002 bodů, na které dosáhl v 757 zápasech.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Sidney Crosby (87) se raduje z vítězného gólu Pittsburghu proti Winnipegu.

Článek

„Je to ohromný hráč," řekl pro server nhl.com trenér Penguins Mike Sullivan. „Skutečnost, že získal 1000 bodů v tolika zápasech, to je myslím důkazem toho, že je hráčem, který má charakter. Je to ultra soutěživý člověk. Miluje vítězství," přidal kouč.

Crosby se stal 86. hráčem v historii NHL, který pokořil 1000 bodů. Pouze jedenáct hráčů dobylo tuto metu v méně zápasech. Tisícovku a dva body k tomu má rozděleny do 369 gólů a 633 asistencí. Na tuto metu potřeboval o šest utkání méně než pětačtyřicetiletý Jaromír Jágr, druhý nejproduktivnější hráč historie NHL a také v současnosti nejstarší hráč ligy.

V tomto měření český hráč prohrál, ale zase na tento milník dosáhl ve věku 28 let a 319 dnů, Crosby měl 29 let a 193 dnů a stal se druhým nejmladším aktivním hráčem, který vyšplhal na 1000 bodů.

Kapitán Pittsburghu hraje NHL od roku 2005, stále v jednom dresu, stále s tučňákem na hrudi, vyhrál Stanley Cup, bodování, mistrovství světa, olympiádu, získal nespočet další cen a ocenění, pětkrát překonal 100 bodů v sezóně. Teď vše překryl pláštěm, který je složen z tisíce bodů, tisíce střípků, ze kterých se skládá kariéra velkých hráčů.

„Chcete to. Je to skvělé číslo, ale není to něco, o čem chcete, aby se mluvilo týden, týden a půl. Měli jsme hodně šancí v posledních zápasech, musím přiznat, že mě kluci trochu víc hledali, to oceňuji," citoval jubilanta server post-gazette.com.

Vybojoval puk před brankou, nahrál a asistence byla jeho, Kunitz skóroval. Bouřlivé ovace, fanoušci stáli, tleskali. Scéna, která se v takových momentech nosí, ten dole, uprostřed arény si ji zaslouží. On tisíce lidí na sedačkách baví. Je to sportovní herec, který jde skoro každý večer s kůží na trh. A Crosby je hodně vidět. Musí sbírat body, jinak by neměl pokoj.

„Je to dost emotivní, podíváte se nahoru na kostku, vidíte všechny ty věci. Blikají na vás minulé roky, události a díváte se. A vidíte sebe, je to o vás."

K tomu Pittsburgh vyhrál a Crosby se podílel na třech ze čtyř gólů. „Je příjemné vyhrát zápas. Když máte nezapomenutelný večer, jako je tento, chcete, aby skončil správně," dodal Kanaďan, kterému se tento večer povedl. Velký hráč sehrál velké představení. Patrně ne poslední.

Kdo je podle vás lepším hokejistou?
Jaromír Jágr
85,8 %
Sidney Crosby
14,2 %
Celkem hlasovalo 12131 čtenářů.

Reklama