Hlavní obsah

Edmonton postoupil do finále Stanley Cupu

Hokejisté Edmontonu si po 16 letech opět zahrají finále Stanleyova poháru. Oilers s českými hokejisty Jaroslavem Špačkem, Radkem Dvořákem a Alešem Hemským zvítězili v pátém utkání finále Západní konference play-off NHL v Anaheimu 2:1 a vyhráli sérii 4:1 na zápasy. Jejich poslední soupeř vzejde ze souboje Carolina - Buffalo, kde je stav série nerozhodný 2:2.

Článek

Edmonton hrál finále Stanley Cupu naposledy v roce 1990, kdy Oilers slavnou trofej získali. V týmu byl tehdy i současný hlavní trenér týmu Craig MacTavish. "Tohle mužstvo je hodně podobné tomu z roku 1990, tehdy se s námi taky moc nepočítalo," připomněl fakt, že Edmonton postoupil do finále jako osmý nasazený tým. To je nejnižší nasazení finalisty Stanley Cupu v historii současného formátu play-off.

"Ale máme dobré střelce, vynikající brankáře a vycházejí nám přesilovky i oslabení," připomíná MacTavish kvality svého mužstva. "To že jsme postoupili až jako osmí nasazení teď nic neznamená. Jako tým jsme opravdu dobří," přidává se brankář Dwayne Roloson, který k poslednímu vítězství Edmontonu přispěl 32 úspěšnými zákroky.

Také on má velkou zásluhu na úspěchu Oilers. Anaheim totiž v každém z pěti zápasů svého soupeře přestřílel, přesto se dočkal pouze jediného vítězství. "Byla to zvláštní série, ve třech zápasech jsme prostě nebyli schopni najít cestu do branky," sypal si popel na hlavu obránce Anaheimu Scott Niedermayer.

"Nemyslím si, že by nás vyřadil lepší tým, porazili jsme se sami," přidal se s další sebekritikou Teemu Selänne. "Oni hráli všechny zápasy velmi trpělivě. Strašně moc střel jejich hráči zblokovali, takže jejich brankář měl poměrně snadnou práci," tvrdí finský útočník Kačerů.

Finále Západní konferece - pátý zápas:
Anaheim - Edmonton 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Beauchemin (S. Niedermayer, Selänne) - 24. Moreau (Murray, Staios), 29. Torres (Bergeron, Horcoff). Zásahy brankářů: Giguere 25/2 - Roloson 33/1. Diváci: 17 174.
Konečný stav série: 1:4.

Reklama

Související témata: