Hlavní obsah

Hokej prohrál, smutní Fasel a mluví o okrádání fanoušků

Praha

Všemožně se snažil najít způsob, jak ty nejlepší hráče z NHL dostat na olympiádu do Pchjongčchang. Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel se dokonce minulý týden zavázal, že pokryje náklady na pojištění a cestovné, které už nechtěl hradit Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ani to nestačilo. „Jsme hluboce zklamáni,“ reagoval 67letý Švýcar na definitivní zamítavé stanovisko NHL o přerušení své soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) se šéfem českého hokeje Tomášem Králem.

Článek

„I když jejich rozhodnutí respektujeme, nebudeme skrývat, že tím okrádáme hokejové fanoušky o privilegium sledovat bez debaty nejlepší mezinárodní hokejový turnaj. V konečném důsledku prohrál hokej," pokrčil Fasel rameny.

I přesto hodlá dál ve spolupráci s jednotlivými národními hokejovými svazy připravit pro účastníky her v roce 2018 ty nejlepší podmínky, aby bylo na hokejový turnaj vzpomínáno jako na úspěšný.

„Musíme mít na paměti, že některé z největších olympijských momentů byly bez hráčů NHL. Pokračujeme v přípravách na Pchjongčchang. Pořád je naší úlohou podporovat a rozvíjet hokej v Asii a na tomto projektu budeme usilovně pracovat," slibuje Fasel.

Své rozhořčení už dala najevo řada hráčů NHL, přidal se i MOV a rovněž hráčská asociace NHLPA. „Hráči jsou mimořádně zklamaní a absolutně nesouhlasí s tímto krátkozrakým rozhodnutím NHL," stojí v prohlášení NHLPA:

„Je to politováníhodné o to víc, že IIHF nabídl NHL stejné podmínky s proplacením pojistného a cestovních nákladů hráčů jako na předcházejících olympijských turnajích," připomíná MOV.

„Co se našeho vkladu týká, poskytujeme až devadesát procent svých příjmů na rozvoj sportu ve světě. Nemůžeme ale víc podporovat komerční zájmy ligových soutěží než v případě neprofitujících mezinárodních sportovních federací," vysvětluje MOV.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.