Hlavní obsah

Edmonton selhal v přesilovkách, sen o triumfu se mu rozplývá

EDMONTON

Hokejisté Edmontonu doplácejí ve finálové sérii Stanleyova poháru na slabou úspěšnost v přesilových hrách. Zatímco Carolina v úvodní části v početní převaze díky trefě Coryho Stillmana vyrovnala, Oilers nevyužili následnou šest minut a 48 vteřin trvající početní výhodu, která navíc byla 72 sekund dvojnásobnou. Také proto prohrávají 1:3 na zápasy a jejich naděje na triumf výrazně klesly.

Článek

Oilers v sérii proměnili jedinou z pětadvaceti početních výhod. "Kdybychom dali nějaké góly v přesilovkách, byla by série minimálně vyrovnaná," řekl po utkání novinářům trenér Edmontonu Craig MacTavish. "Bylo to podobné jako v prvním utkání. Měli jsme dlouhou přesilovku pět na tři a nevím, jestli jsme vystřelili na branku. Nebo možná jednou. Byli jsme čím dál více nervózní a úplně vypadli ze hry, díky které se nám přesilovky dařily v předešlých třech sériích."

Pronger: Musíme hrát tvrdě, ale disciplinovaně

Podle MacTavishe je Carolina i celkově ve střelbě úspěšnější. "Oni dokázali ze svých šancí těžit. Ve všech třech zápasech, které jsme prohráli, byl soupeř efektivnější v koncovce," uvedl kouč. Také obránce Chris Pronger si uvědomuje, že přesilové situace, především 72 vteřin trvající pět na tři, se musejí proměňovat. "Měli jsme spoustu dobrých šancí, ale nemohli jsme dát gól," litoval Pronger.

Nejproduktivnější hráč týmu ale stále věří, že boj není ztracený. "Série není hotová. Je to 3:1, nikoliv 4:1. Musíme vyhrát příští zápas. Musíme podat skvělý výkon a dát najevo, že jsme zpátky. Musíme hrát tvrdě, ale disciplinovaně a využít šance," řekl Pronger k příštímu duelu v Raleighu.

Dobře načasované góly Caroliny

Hrdinou pondělního utkání byl Cory Stillman, který nejdříve vyrovnal a asistencí se podílel i na vítězném gólu Marka Recchiho. Hurricanes věděli, že výhra je přiblíží na dosah k triumfu, v opačném případě by se začínalo vlastně od začátku. "Bylo to velice důležité. Kdybychom to neotočili, nehráli dobře a nedali dobře načasované góly, vraceli bychom se domů za stavu 2:2. A to jsme samozřejmě nechtěli," uvedl Stillman.

Lídr kanadského bodování play-off slavil vítězství ve Stanleyově poháru i před výlukou v NHL v roce 2004 s Tampou Bay. Může tak napodobit Clauda Lemieuxe, který vyhrál s dvěma různými týmy Stanley Cup také dvakrát za sebou - v roce 1995 s New Jersey a o rok později s Coloradem. Stillman ví, že poslední krok k vysněnému triumfu je těžký. "Zápas, který nás teď čeká, bude nejtěžší. Těšíme se, že to dokážeme na domácím ledě," dodal.

Markkanen nestačil vykrýt díru

Stillmanův podíl na vítězné brance byl náhodný, ale vyplýval z úspěšného forčekingu. Na pravém křídle napadal rozehrávajícího Prongera, puk vzduchem letěl na Erika Staala, který si ho rukou zpracoval a přihrál před branku volnému Marku Recchimu. Gólman Jussi Markkanen byl rozhozený, protože čekal Staalovu střelu. Zkušený osmatřicetiletý Recchi si chvíli počkal a svou sedmou brankou v letošním play-off přiblížil Hurricanes k historickému úspěchu.

"Musel jsem se přesvědčit, že to trefím do branky," řekl Recchi, který čeká na svůj druhý prsten za vítězství ve Stanley Cupu patnáct let. V roce 1991 se radoval s Pittsburghem, na což nenavázal od té doby v dresech Philadelphie ani Montrealu. Letošní ročník začal po letech opět v Pittsburghu, ale v březnu před koncem uzávěrky přestupů odešel do Caroliny.

Markkanen přiznal, že očekával Staalovo zakončení. "Staal mě dobrou možnost vystřelit a ještě přihrával. Recchi to udělal dobře, že počkal. Já jsem se nestačil přesunout a vykrýt malou díru, která se mi v brance udělala," prohlásil finský brankář, který dostal při zranění Dwayna Rolosona důvěru potřetí za sebou.

Reklama