Hlavní obsah

Kanadskou Saharu může zavlažit Ottawa

New York

Čtyřiadvacet let frustrací a nevyužitých šancí. Od roku 1993 čekají hokejoví fanoušci na další Stanley Cup pro kanadský tým. Letos naděje stále žije, nečekaně se o to přičinila Ottawa, která v šesti zápasech vyšoupla ze hry favorizované New York Rangers.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Jean Gabriel Pageau oslavuje se svými spoluhráči branku do sítě Rangers.

Článek

Švédský kapitán Erik Karlsson, osudem zkoušený brankář Craig Anderson, jehož manželka bojuje s rakovinou, a smečka nadupaných mladíků, kteří neváhají padnout do střely po hlavě. Před sezónou byli tipováni na jeden z nejhorších týmů ligy, v play off měli být jen do počtu.

„Jenže v NHL jde čím dál víc o mládí a rychlost, takže já vůbec nejsem překvapený, že hrají dobře," tvrdil v průběhu základní části Tomáš Plekanec z Montrealu, který v prvním kole v šesti zápasech na Rangers ztroskotal.

Ottawa ale mezitím ve stejném počtu utkání vyřadila Boston a na rozdíl od Canadiens si poradila i s týmem z Manhattanu. „Není nic lepšího než hrát z pozice outsidera. Na papíře jsou Rangers lepší. A vidíte, my je vyřadili," řekl ottawský útočník Clarke MacArthur.

Hráči z New Yorku odehráli dohromady v play off 1100 zápasů, měli v brance ostříleného gólmana Henrika Lundqvista, v průběhu úvodních pěti zápasů série vedli 180 minut, zatímco soupeř sotva 13. A stejně jsou venku.

Žně Montrealu už nikdo nenapodobil

Když Montreal před 24 lety vyválčil 24. Stanley Cup v klubové historii, nikoho nenapadlo, že kanadské týmy budou tak dlouho na suchu. Pětkrát se za tu dobu sice některý z nich dostal do finále, ale na trofej nedosáhla ani Ottawa při své dosud jediné účasti v závěrečné sérii sezóny v roce 2007.

Kanada vládne světovému hokeji, jenže na klubové scéně NHL to neplatí. Největší hvězdy se občas zdráhají hrát doma, když kurz kanadského dolaru slábne, a raději kývnou na kontrakt, který zajišťuje i menší tlak ze strany fanoušků a médií. V USA se pozornost lidí rozptýlí mezi baseball, basketbal, americký fotbal. V některých destinacích ani pořádně nevědí, co to hokej je. Ale v Kanadě jste jako hráč pod mikroskopem.

„Při play off nemůžete normálně chodit po ulici, to prostě nejde," říká Plekanec, který v Mont -realu působí od roku 2003. Nadšení fanoušků rozhodně nechybí ani v Ottawě.

Loni nepostoupil do play off ani jeden kanadský klub, letos se ale situace výrazně změnila k lepšímu, když do vyřazovací části kromě Canadiens a Senators pronikly i Calgary, Toronto a Edmonton.

Senators se o krále Východu utkají s obhájci titulu z Pittsburghu. „Kdo bude v dalším kole favoritem? Na to snad ani nemusím odpovídat," pousmál se zjizvený kouč Senators Guy Boucher. „Hlavní je ale jiná věc: že zůstáváme ve hře," dodal ottawský trenér. A hokejová Kanada s ním souhlasí. Naděje dál žije.

Kanadská zklamání v play off NHL:
1994: Vancouver prohrává ve finále s Rangers 3:4.
1998: Ottawa v konferenčním semifinále vzdoruje Capitals jen pět zápasů.
1999: Toronto ve finále Východní konference nenachází recept na Dominika Haška z Buffala.
2000: Patrik Eliáš a Petr Sýkora z New Jersey zastavují Toronto ve druhém kole.
2002: Toronto ve finále konference nezvládá tři prodloužení s Carolinou.
2003: Ottawa prohrává doma v sedmém zápase konferenčního finále s Devils.
2004: Calgary v sedmém zápase finále prohrává s Tampou.
2006: Sedmý duel finále rozhodl o smutku v Edmontonu, za který hráli Jaroslav Špaček, Radek Dvořák a Aleš Hemský. Vítězí Carolina.
2007: Ottawa v pěti zápasech prohrála finále Stanley Cupu s Anaheimem.
2008: Gólmani Price a Halák nezabránili montrealskému krachu s Philadelphií.
2009: Martin Havlát je klíčovým hráčem Chicaga při postupu přes Vancouver do finále Západní konference.
2010: Brankář Halák vede Montreal přes Washington a Pittsburgh, na Philadelphii to nestačí.
2011: Po porážce v 7. zápase finále s Bostonem demolují fanoušci Vancouveru město.
2013: Tomáš Vokoun v brance Pittsburghu povolil Ottawě ve druhém kole jedinou výhru.
2014: Druhé konferenční finále hraje Tomáš Plekanec, ale Montreal na Rangers nestačí.
2016: Žádný z kanadských klubů po 46 letech nehraje v play off.

Reklama

Související témata: