Hlavní obsah

Edmonton chce ve finále Stanley Cupu přepsat historii

RALEIGH

Hokejisté Edmontonu se v pondělí v noci pokusí přepsat historii. Ve finálové sérii Stanleyova poháru dokázali odvrátit dva mečboly Caroliny a vynutili si rozhodující sedmý zápas. Historické statistiky, které zámoří pečlivě sleduje, jim však moc velkou šanci na výhru nedávají. Slavný kanadský tým je přesto odhodlán udělat vše pro to, aby právě hráči Oilers zvedli slavnou trofej nad hlavu.

Článek

"V play-off jsme nebrali ohled na spoustu pravidel. Víme, že nás řada lidí už odepsala, ale my věříme, že poslední krok uděláme," řekl zámořským novinářům edmontonský útočník Shawn Horcoff. Carolina totiž vedla v sérii již 3:1 a řada hokejových fanoušků i odborníků byla přesvědčena, že čtvrtou výhru vybojuje hned v následujícím duelu na svém ledě. Hurricanes ale prohráli 3:4 v prodloužení a nezvládli ani šesté utkání v Edmontonu, kde zcela propadli a výsledkem byla porážka 0:4.

Olejáři tak věří, že vyhrají potřetí za sebou a stanou se teprve druhým celkem v historii, který dokázal otočit finálovou série ze stavu 1:3 ve svůj prospěch. Zatím se to podařilo pouze Torontu, které v roce 1942 prohrávalo s Detroitem dokonce 0:3, ale nakonec slavili hráči Maple Leafs. V dalších čtyřech případech se to týmům, které si podobně vybojovaly šanci na sedmý zápas, nepovedlo.

"Ušli jsme dlouho cestu a jsme kousek od cíle. Teď se může stát cokoliv, ale uděláme všechno pro to, aby se naše jména objevila na poháru," slíbil jeden z klíčových hráčů Oilers útočník Ryan Smyth.

Podle trenéra Craiga MacTavishe bude zápas opět tvrdým bojem. Věří však, že jeho svěřenci budou hrát disciplinovaně a uspějí. "Minulé utkání jsme kontrolovali a chceme se o to pokusit opět. Nesmíme být ale často vylučovaní. Věřím, že rozhodčí budou pokračovat v nastoleném způsobu rozhodování," uvedl MacTavish.

V historii uspěly jen dva celky

Carolina sice nevyužila dvě možnosti ukončit sérii, ale i hráči Hurricanes jsou nyní stejně jako soupeř odhodláni udělat vše pro výhru, která by klubu zajistila historicky první triumf ve Stanleyově poháru. Navíc po sobotním zápase v Edmontonu si mohou být prakticky jisti, že se jejich hra může jen zlepšovat. "Ve všech aspektech jsme byli horší. Vše, co nás doposud zdobilo, bylo pryč," přiznal kouč Peter Laviolette.

V domácím prostředí prý ale bude vše jiné. "O tomto jsme všichni snili. Je to neobyčejně vzrušující. Jsme šťastní, že tuhle možnost máme. Doma se nám dařilo a teď bude hala narvaná k prasknutí," řekl brankář Cam Ward, klíčový hráč Caroliny a jeden z hlavních kandidátů na Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off. I on si však uvědomuje, že společně se svými kolegy dovolil dostat se Olejářům zpět do hry. "Nesmíme je nechat hrát tak jako v šestém zápase," podotkl Ward.

Hurricanes se mohou navíc lehce uklidňovat historickými bilancemi. Pouze dva celky totiž dokázaly uspět v klíčovém sedmém duelu finále na soupeřově ledě. V dalších jedenácti případech zvedli nad hlavu Stanleyův pohár domácí hráči. A nikdy to nebyli zástupci mužstva, které do play-off postoupilo z posledního možného osmého místa, jako letos Edmonton. Kanadský klub má však velkou motivaci postarat se o to, aby poprvé od roku 1993 získal prestižní grál celek z kolébky hokeje.

Reklama

Související témata: