Hlavní obsah

Toronto zvažuje výměnu Kaberleho za Prongera

Hokejový obránce Tomáš Kaberle z Toronta prožívá dny nejistoty, protože jeho jméno se objevuje v souvislosti s možnou výměnou za Chrise Prongera do Edmontonu. Přitom Kaberle podepsal v únoru těsně před olympijskými hrami nový pětiletý kontrakt s Maple Leafs s celkovým příjmem 21,5 miliónu dolarů.

Článek

V první třech letech této smlouvy má mistr světa z Vídně z loňského roku jistotu, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu, ale problém je v tom, že začne platit až od soboty.

Do té doby může osmadvacetiletý bek změnit působiště, aniž by to toho mohl promluvit. "Samozřejmě je nepříjemné poslouchat tyto spekulace," řekl Kaberle deníku Toronto Sun. "Kdybych věděl, že se může něco takového stát, mohl jsem počkat a stát se volným hráčem," uvedl druhý nejproduktivnější bek Maple Leafs v uplynulé sezoně, v níž nasbíral v 82 zápasech 67 kanadských bodů.

Taková situace, která nastala poté, co Pronger požádal z rodinných důvodů o výměnu z týmu letošního finalisty Stanleyova poháru, ho při podpisu nenapadla. "Jsem v Torontu šťastný, proto jsem smlouvu podepsal. Nejsem zahořklý, ale nemůžu do soboty dělat nic jiného než čekat. Vůbec mě nenapadlo, že bych se musel něčím takovým zabývat," řekl Kaberle, který v dresu Toronta strávil všech sedm sezon v zámoří.

Kaberle může jen čekat

Pokud by opravdu k transakci došlo, mohli by Oilers získat místo hráče, který nechtěl v Edmontonu působit, podobného. "Víme, že nemáme žádnou možnost zabránit tomu, aby klub (Edmonton) komunikoval s jiným klubem a nabízel hráče na výměnu. Pokud se na ní ale dohodnou, budou mít stejně velký problém, jaký mají se svým hráčem, který nechce hrát v Edmontonu. Získali by hráče, jenž nechce opustit Toronto," prohlásil Kaberleho agent Rick Curran.

Podle něj generální manažer Toronta John Ferguson v únoru negarantoval, že Kaberleho do 1. července nevymění. "Ale v duchu jednání, která jsme s Johnem v únoru vedli, jsme vyrozuměli, že Leafs budou respektovat dohodu, že Tomáš chce zůstat v Torontu," uvedl Curran. "Tomáš se tak rozhodl, protože chtěl zůstat. Díky brzkému rozhodnutí, které udělal, nechal ležet na stole peníze, které mohl navíc dostat," dodal.

Brácha už je v klidu

Ferguson se nechtěl ke spekulacím vyjadřovat. "My jsme učinili závazek, Tomáš učinil závazek a na obou stranách to bylo v dobré víře," řekl generální manažer Toronta. Podle něj se nedá ignorovat, že je k mání bývalý vítěz Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. "Wayne Gretzky byl také vyměněn. Ale my nemáme v plánu měnit naše nejlepší hráče. Pokud ale bude příležitost posílit náš klub, budeme to možnost zkoumat," dodal.

V současné době může Kaberle jen čekat, co se stane do soboty a závidět o čtyři roky staršímu bratrovi Františkovi, který před necelými dvěma týdny získal s Carolinou Stanleyův pohár a v úterý prodloužil o čtyři roky kontrakt, i když s daleko nižším příjmem 2,2 milionu dolarů za sezonu. Pokud se nic nestane do soboty, bude mít ale na dlouho klid. V prvních třech letech nové smlouvy totiž nemůže být vyměněn, klauzule pro čtvrtý rok smlouvy závisí na dobrých výkonech klubu v play off v roce 2009.

Reklama