Hlavní obsah

Česká jednička draftu NHL už fasovala v Carolině a maminka se chystá na doprovod

Carolina/Praha

Pomalu se rozkoukává ve svém budoucím klubu, týmu ve vysněné NHL. Česká hokejová jednička draftu 2017 Martin Nečas přeletěl z Chicaga do Caroliny, která si ho vybrala jako dvanáctého v pořadí. Teď má osmnáctiletý hokejista, kterého zastupuje Marek Vorel před sebou první kemp, opojení a nadšení z draftu pomalu odchází do pozadí, na první místo jde opět hokej. „Všechno bylo krásný, přátelský. Je to tu trochu jiný než v Česku. Je to dáno mentalitou,“ řekl Nečas o přijetí v klubu v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Martin Nečas pár minut po draftu, jeho domovem má být v NHL Carolina.

Článek

Jak se vám změnil život po draftu?

Zatím nijak, ještě nejsem v NHL. Po draftu jsem přeletěl v neděli do Caroliny. Jsem rád, že jsem tady a začne kemp. Je super, že mě draftovali v prvním kole, je to jeden z nejlepších momentů v životě, které jsem zažil, ale musím makat, aby přišel další, to je obléct dres a hrát NHL.

Z Chicaga jste letěl do Caroliny, co vás tam čekalo?

Byl jsem se už podívat v kabině, nafasoval jsem věci, měl jsem setkání s kondičním trenérem. Přijedou další kluci, ve středu začínáme.

Jste nervózní?

Ani ne, spíš se těším na trénink, měl jsem teď kvůli draftu delší pauzu.

Jaké bylo přijetí v klubu?

Všechno bylo krásný, přátelský. Je to tu trochu jiný než v Česku. Je to dáno mentalitou. Jinak město je krásný, jsem rád, že jsem tady, je to super.

Už jste probírali vaši budoucnost?

Uvidíme po kempu, jak se domluvíme, nechci teď nic říkat, sám nevím.

Jaká byla první noc po okamžiku, který vám patrně změní hokejový život?

Po draftu jsme měli dvě hodiny ještě na rozhovory a focení. Byl jsem tam s rodinou, jeli jsme na hotel, kde na nás čekal Martin Erat. Šli jsme na večeři a trochu jsme to oslavili. Byl to náročný den na psychiku, byl jsem unavený, ale užil jsem si to. Druhý den jsme jeli znovu na draft, abychom se podívali na další kluky.

Vy jste byl vybrán v prvním kole jako dvanáctý v pořadí. Jste s touto pozicí spokojený?

Určitě, být do patnáctého místa je super. Ono ani tak nezáleží na pozici, jestli jste číslo 1, 12, 20, nebo vás vyberou v pátém kole, každý má šanci se dostat do NHL, ale je výhoda být první volba, to je pravda.

Vybrala si vás Carolina, jak byl tento tým u vás vysoko před draftem?

Z první patnáctky klubů jsem měl delší rozhovory se všemi týmy, mluvil jsem s nimi i v průběhu sezóny. Carolina má mladý tým, je to perspektivní mužstvo. Musím makat, zlepšovat se, abych mohl navléknout dres a vyjet na led.

Kdy se vidíte v NHL?

To je těžké říct. Každý den se chci zlepšovat, nabrat sílu, více říct nemůžu, protože nevím.

Draft je v Americe velká akce, jak jste si ho užil?

Nezažil jsem větší událost v životě, na které jsem byl. Byl jsem na Zlaté hokejce, ta byla taky velká. Potkal jsem tam naše velké hráče, Pastu (David Pastrňák), Voráčka, Gudase, ale draft byl ještě věší. Je hodně sledovaný, sleduje ho celá Kanada, je to výjimečná událost.

Překvapilo vás něco?

Asi nic. Věděl jsem, jak by to tam mělo fungovat. Byl jsem tam s rodinou a užili jsme si to. Pro rodiče to byla určitě odměna, měli radost, zaslouží si to. Musím pořád makat, abych jim to mohl jednou vrátit. Pořád mě podporují, když něco potřebuji, přijedou, jsem jim hrozně vděčný. Patři jim velké poděkování.

Kdo vám jako první blahopřál po draftu?

Otevřel jsem mobil a tam toho bylo tolik. Ale vlastně asi Jordan Stall mi napsal první. Pak samozřejmě kamarádi, rodina a postupně další.

Co vám řekli rodiče?

Máme to dané už dlouho, víme, jak to je, pořád nejsem v NHL. Oni byli nadšení za tu tvrdou práci, čas, který mi věnovali. Vždy mě vedli k tomu, abych byl pokorný a tvrdě makal.

Půjde s vámi maminka do NHL, aby vám dělala servis?

Ona by byla nejradši pořád se mnou. Chodí na hokej, baví ji to, to samé taťka. Ze začátku bych ji třeba vzal, ale neumí anglicky, tak říkala, že se začne učit, aby mohla jet, když to bude potřeba.

Reklama

Související témata: