Hlavní obsah

Tvrďák s osmi otřesy mozku, který měl nahradit Gretzkého, se stane nedotknutelným

Filadelfie/Praha

Mohl dosáhnout více, ale zdraví bylo proti. Na přelomu tisíciletí byl Eric Lindros jednou z největších hvězd NHL. Hovořilo se o něm jako o nástupci fenomenálního Waynea Gretzkého, ovšem osm otřesů mozku během šesti let jeho rozlet zabrzdilo. Přesto odehrál 760 zápasů, v nichž nasbíral 865 bodů. Osm let odehrál za Philadelphii Flyers, byl kapitánem, jeho dres s číslem 88 bude za pár měsíců zařazen mezi nedotknutelné. A to 18. ledna 2018 před zápasem proti Torontu.

Foto: Sport.cz

Eric Lindros (vpravo) v dresu Philadelphie při utkání veteránů

Článek

„Je to speciální ocenění. V historii oblékalo dres Philadelphie hodně výjimečných hráčů. Je úžasné, že se dostanu mezi ně," řekl čtyřiačtyřicetiletý Kanaďan.

Bylo mu jedenadvacet let, když dostal na svůj dres kapitánské céčko. Stalo se tak 6. září 1994. Už v juniorských soutěžích prokazoval, že je výjimečným. Za Oshawu Generals dokázal v devadesáti pěti utkáních nasbírat 216 bodů.

Nepřehlédnutelný útočník, agresivní typ hráče, který sbíral body s železnou pravidelností. Pokud byl zdravý. Nejvíce jich získal v sezóně 1995/1996, když si v 73 zápasech připsal 115 bodů! Tvrďák, který znal hokej často také z trestné lavice. Za celou kariéru nastřádal 1398 trestných minut.

„Eric má neuvěřitelný a trvalý odkaz pro organizaci Flyers, fanoušky a hokej jako takový. Nemůžeme být pyšnější, že vyřadíme jeho číslo 88. Těšíme se, bude to pro nás historická noc," citoval server nhl.com prezidenta klubu Paula Holmgrena.

Milióny dolarů na léčbu

Za Philadelphii odehrál 486 zápasů a získal 659 bodů (290+369) a je pátý v historii bodování klubu. Dvě juniorská světová zlata, první místo na olympiádě i triumf na Kanadském poháru. I v kanadské reprezentaci sbíral úspěchy. Jenže ty otřesy mozku... Vinou zranění neodehrál ani jednou v kariéře kompletní sezónu. Dosáhl na průměr 58 zápasů za ročník.

Lindros hrál v NHL také za New York Rangers, Toronto a Dallas, než odešel do důchodu v roce 2007. Když oznámil konec kariéry, věnoval pět miliónů dolarů nemocnici v ontarijském Londonu, kde se často léčil ze svých zranění. "Asi jsem měl víc trénovat, jak držet hlavu nahoře," usmál se, když mizel ze scény.

Člen hokejové síně slávy NHL se stane v lednu šestým hráčem Philadelphie, který se stane nedotknutelným, přesněji jeho číslo 88. Před ním se dostalo pocty této pětici: Bernie Parent (číslo 1), Mark Howe (2) a Barry Ashbee (4), Bill Barber (7) a Bobby Clarke (16).

Reklama

Související témata: