Hlavní obsah

Detroit přišel o Belfoura, Hašek je stále ve hře

DETROIT

Hokejisté týmu Detroit Red Wings stále pokračují v hledání brankářské jedničky pro nový ročník zámořské NHL. Po zdlouhavých jednáních s Edem Belfourem se nakonec brankářský veterán rozhodl pro angažmá na Floridě, a tak se funkcionáři Red Wings musí poohlédnout jinde. Ve hře tak nadále zůstává i český gólman Dominik Hašek, jenž chce ještě pokračovat v kariéře.

Foto: ČTK/AP

Dominik Hašek během někdejšího angažmá v Detroitu.

Článek

Hašek pomohl Detroitu ke Stanley Cupu v roce 2002, ale angažmá brankářské megastar v městě motorů není příliš pravděpodobné. Český gólman je sice uveden na listině brankářů, o které se Detroit zajímá, ale ze všech uvedených jmen figuruje až na posledním místě.

Nejvíce Detroit momentálně zajímá Vesa Toskala. Jenže toho si bude chtít San Jose zřejmě udržet. Žraloci naopak nabízí neméně kvalitního gólmana Jevgenije Nabokova, jenž výtečnou formou Toskaly přišel o post jedničky a klubu se jako dvojka za vysoký plat vůbec nevyplatí.

Za Nabokova by museli někoho obětovat

Nabokov má v San Jose čtyřletou smlouvu za 21,5 miliónu dolarů, což je ale pro Detroit příliš mnoho. "Jeho plat je vážně velká překážka," řekl asistent generálního manažera Detroitu Jim Nill. "Nemůžeme investovat pět miliónů dolarů, aniž bychom nevyměnili někoho, kdo u nás vydělává čtyři nebo pět miliónů," vysvětluje pro deník Detroit Free Press.

Při takové variantě by Detroit musel opačným směrem poslat někoho z trojice Pavel Dacjuk (plat 3,9 miliónu), Robert Lang (3,8 miliónu), nebo Mathieu Schneider (3,3 miliónu). A to jsou natolik klíčoví hráči, že se jich klub rozhodně nehodlá zbavovat. Spíše tak zkusí zlanařit Martina Birona z Buffala, nebo Jeana-Sebastiena Giguera z Anaheimu.

Možná bude jedničkou Osgood

V "nejhorším" případě je Detroit připraven začít sezónu v brance se zkušeným Chrisem Osgoodem. Původně se sice počítalo, že bude krýt záda nějaké hvězdě, ale je schopen pojmout i roli jedničky. O post dvojky by se v tom případě musel popasovat někdo z trojice Jimmy Howard, Stefan Liv, nebo Joey MacDonald.

"Chris pro nás v minulosti udělal hodně práce," tvrdí o Osgoodovi Nill. "Máme v jeho schopnosti důvěru, takže nejsme pod žádným velkým tlakem," dodal na závěr poté, co definitivně zkrachovala jednání s Belfourem.

Reklama

Související témata: