Hlavní obsah

Trenéři NHL budou při protestech proti ofsajdu riskovat oslabení

New York

Trenéři NHL budou od nové sezony v případě protestů proti ofsajdu riskovat hru v oslabení. Pokud se prokáže, že si koučové zažádali o zkoumání situace u videa neoprávněně, nebude následovat ztráta oddechového času jako dosud, ale dvouminutové vyloučení. Změnu pravidel schválilo ve středu vedení NHL.

Foto: Liam Richards, ČTK/AP

Kouč Edmontonu Oilers Todd McLellan hovoří s rozhodčím.

Článek

Trenéři si mohou v případě inkasované branky zažádat o prozkoumání, zda gólové akci nepředcházel ofsajd, od roku 2015. V minulém ročníku trenéři využili video ve 117 případech a v 78 byli neúspěšní. Znamenalo to nárůst oproti prvnímu ročníku platnosti pravidla, kdy přišla "challenge" ke slovu v 88 situacích a v 53 neměli trenéři pravdu.

Vedení soutěže se zpřísněním pravidla snaží kouče odradit od toho, aby téměř beztrestně pouze zkoušeli štěstí. "Chceme, aby si byli trenéři stoprocentně jistí, že mohou (challenge) vyhrát. Tím, že bude hrozit dvouminutový trest, snížíme počet protestů pouze na ty případy, kdy se bude jednat o jasnou chybu rozhodčích. To také bylo původním smyslem tohoto pravidla," uvedl komisionář NHL Gary Bettman.

Reklama