Hlavní obsah

Stanley cup způsobil pozdvižení na Kladensku

PRAHA

Přes tři tisíce lidí přišly ve čtvrtek na kladenský atletický stadión Sletiště, aby tam s místním rodákem Františkem Kaberlem a jeho už bývalým spoluhráčem z Caroliny Josefem Vašíčkem prožily vrchol prvního dne českých oslav se Stanley cupem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle (vpravo) a Josef Vašíček se Stanley Cupem

Článek

"Způsobili jsme trochu pozdvižení na Kladensku. Od rána jsem se nezastavil a přes patnáct kilo vážící pohár se mi zdá stále těžší a těžší, ale užívám si nádherné chvíle. Po finále s Edmontonem to vše probíhalo v bláznivé euforii, teď se mohu Stanley cupu konečně nabažit," líčil Kaberle, jenž organizoval včerejší dění. Dnes převezme režii oslav Vašíček.

Nejcennější hokejovou trofej oba její letošní čeští vítězové převzali po 10. hodině v tranzitním prostoru ruzyňského letiště, kam dorazila z Ruska, kde si ji užíval obránce Tverdovskij. Než ale mohli Kaberle s Vašíčkem otevřít modrou bednu s cennou relikvií, musela se najít zatoulaná zavazadla jednoho z dvojice zámořských ochránců pohárů.

Bratr si nesáhnul

Hráči pak s trofejí v doprovodu svých partnerek spěchali na kladenský zimní stadión. Pětinásobný světový šampión F. Kaberle, který letos zažil svůj největší klubový úspěch, se chtěl pochlubit bývalým spoluhráčům. "Slíbil jsem klukům, že tam pojedeme hned z letiště," říkal obránce, jenž vzal sebou i dceru Francesku.

Stanley cup si v kabině prohlédl i mladší bratr vítěze Tomáš, hrající v NHL za Toronto a během léta trénující s extraligovým celkem. "Vyfotil se i u něj, ale z pověrčivosti si nesáhl, protože to je vyhrazeno jen vítězům, a který hokejista tak neoprávněné učiní, padne na něj kletba, že už ho nikdy nevyhraje," vysvětloval usmívající se F. Kaberle.

Zaujal i štamgasty

Nečekanou příležitost vyfotit se s pohárem využili i hokejisté korejského Anyangu, kteří jsou v Kladně na soustředění. "Pak si musel Franta ale objet všechny své oblíbené hospůdky," přiblížil další program Vašíček, jenž si přes poledne našel krátký čas na odpočinek, zatímco Kaberle se vydal do restaurace U Slovana v Unhošti, kde si pohár vedle štamgastů prohlížela i další kladenská hokejová legenda Patera.

Další zastávkou s pohárem byly vesničky Braškov a Velká Dobrá, kde má Kaberle řadu přátel a příbuzných. Na rozdíl od minulých let se Stanley cup, který je v Česku už posedmé, letos nevozí v žádném pronajatém luxusním autě. "Uvažovali jsme, že si pronajmeme limuzínu, ale nakonec jsme to neudělali. Nechtěli jsme být nápadní," vysvětlil Kaberle, jenž si ale pro jistotu půjčil bratrovo stříbrné BMW, které sám celý den řídil: "Má větší auto než já a pohár se tam vešel docela pohodlně."

Na stadión Sletiště dorazili už zase společně po 16. hodině. Shodně v kraťasech a dresech Caroliny. Stanley cup přinesl Kaberle na pódium, kam mu přišel blahopřát i kladenský primátor Jiránek. Kaberle se totiž stal prvním hokejistou, jenž pohár přivezl do tradiční hokejové bašty. "Když ho na začátku 90. let vyhrál Jaromír Jágr, tak ještě nebyla ta příležitost vzít ho domů. Ani jsem ještě ale nestihl najít na podstavci jména všech českých vítězů," přiznal pak Kaberle.

Málo místa pro sekt

"Štítek Caroliny tam ale ještě chybí, ten prý dodělají až po skončení celosvětové tour poháru," prozrazoval Vašíček. Z reproduktorů pak zněly písně Michala Davida, když se hokejisté téměř dvě hodiny trpělivě podepisovali a umožnili fanouškům i focení se Stanley cupem.

Oba hráče pak rozesmál dotaz jednoho z diváků, kolik se do poháru vejde lahví šampaňského. "Moc ne, museli jsme pořád dolévat," řekl Kaberle, jenž večer chystal soukromou party. "Nepočítám, že bychom se moc vyspali, ale snad to zvládneme," tvrdil 32letý obránce, jenž na oslavu vyhrazenou rodině a přátelům zval i Jágra.

Dnes ráno si doma u Kaberleho převezme pohár Vašíček a už po 9. hodině s ním má přijet na autogramiádu v pražském Edenu, aby cennou trofej ukázal i spoluhráčům ze Slavie, za níž hrál loni při výluce v NHL. "Zažil jsem s kluky pěknou sezónu, tak jim to chci vrátit," vysvětlil.

Dnes vyrážejí do Havlíčkova Brodu

Kolem poledne se už společně s Kaberlem vydají do Havlíčkova Brodu, kde se urostlý 25letý centr narodil. "Celé město má být na nohou. Určitě to bude další krásný den. Oslavy beru symbolicky jako zakončení působení v Carolině, kde jsem dosáhl absolutní maximum na úrovni klubu a jsem rád, že si to teď mohu užít," těšil se Vašíček, jenž byl vyměněn do Nashvillu.

Stejně jako včera v Kladně, také dnes v Havlíčkově Brodě je připraven program s pohárem pro hokejové nadšence. V 15 hodin ho oba hráči přinesou na radnici, od čtyř odpoledne je přichystána akce na náměstí a v 17.30 h se budou fotit s pohárem na zimním stadiónu Kotlina snad všichni místní hokejisté.

Ve Vašíčkově penziónu se pak chystá večerní soukromá akce, která ale musí skončit brzy po půlnoci, protože v sobotu časně ráno se Stanley cup přesouvá do Švédska, kde jej do dočasného vlastnictví převezme obránce Caroliny Wallin. "Snad ten maratón oslav zvládneme, po páté hodině máme být na ruzyňském letišti," prozradil Vašíček.

Reklama