Hlavní obsah

Mazanec je hráčem Rangers, ti jej poslali na farmu do Hartfordu

Aktualizováno

Český hokejový brankář Marek Mazanec se stal po odchodu ze Slovanu Bratislava hráčem New York Rangers. Podpis kontraktu oficiálně potvrdil web slavného klubu NHL. Vedení Rangers ale již v úterý zařadilo Mazance na listinu volných hráčů, aby jej mohlo poslat na farmu do Hartfordu. Bylo tedy zřejmé, že klub s volným hráčem uzavřel smlouvu již o něco dříve.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Mazanec během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Mazanec byl skutečně odeslán na farmu do AHL, kde by měl působit a čekat na šanci za jedničkou Rangers Henrikem Lundqvistem a krajanem Ondřejem Pavelcem. Podle pravidel ho musí klub poté, co hráč působil po startu NHL mimo Severní Ameriku, nejdříve nabídnout ostatním týmům.

Mazanec se do vyřešení celé situace a vízových povinností připravoval s extraligovou Plzní. "Slovan by mě také nechal, ale odjížděli na dlouhý trip. Proto jsem se ozval Plzni a jako vždy mi vyšla vstříc, jsem za to moc rád," řekl Mazanec v rozhovoru pro iDNES.cz.

Skvělá šance

Těší se na další boj o NHL. "Je to skvělá šance. Zase budu chytat v Americe, zase to bude nejdříve na farmě a zase si snad řeknu o příležitost chytat v NHL. Bylo by to pěkné, stát se může všechno. Když jsem přišel do Ameriky, po pěti zápasech jsem z farmy frčel do NHL. Tam je to hned. Někdo se zraní a pak už je to fofr," doplnil.

V zámoří už Mazanec chytal od roku 2013 až do letoška. Odchovanec Písku odešel po zisku titulu s Plzní do Nashvillu, který jej draftoval v roce v šestém kole jako celkově 179. hráče v pořadí. V dresu Predators odchytal v NHL 31 utkání s průměrem 2,98 obdržené branky na zápas, s úspěšností 89,5 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Celkem 25 startů si připsal v první sezoně v NHL, v dalších třech se dočkal jen šesti utkání a jinak působil na farmě v Milwaukee. V AHL má na kontě v základní části 165 utkání a dalších sedm v play off.

Letos v červenci se sice nejdříve dohodl na nové roční dvoucestné smlouvě s Nashvillem, ale nakonec se do kádru letošního finalisty Stanleyova poháru nevrátil a v polovině srpna zamířil do Slovanu Bratislava.

V KHL odchytal 23 utkání s průměrem 3,40 branky na zápas a s úspěšností 89,9 procenta. V listopadu si na turnaji Karjala odbyl reprezentační premiéru, chytal v Helsinkách proti Švýcarsku (3:2) a Rusku (2:5). Místo boje o olympijské hry v Pchjongčchangu, kde nemohou startovat hráči se smlouvou v NHL, nyní zvolil návrat do zámoří.

Reklama

Související témata: