Hlavní obsah

Simon po prvním gólu v NHL zářil. Neuvěřitelný pocit, svěřoval se

Šestnáct zápasů v NHL čekal na svůj první gól. V nedělním programu se český útočník Pittsburghu Dominik Simon dočkal. V zápase proti New Yorku Rangers z dorážky srovnal na průběžných 2:2, Tučňáci nakonec vyhráli 5:2. „Je to neuvěřitelný pocit. A ještě lepší je, že jsme vyhráli,“ svěřoval se třiadvacetiletý útočník zámořským reportérům po své premiérové trefě ve slavné kanadsko-americké soutěži.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Dominik Simon (uprostřed) slaví se spoluhráči z Pittsburghu Danielem Sprongem a Sidneym Crosbym premiérový gól v NHL.

Článek

Simonova chvíle přišla necelých sedm minut před koncem druhé třetiny. Obránce Dumoulin vypálil, brankář Jezdců Lundqvist touš pouze vyrazil před sebe, kde už číhal odchovanec Sparty a puk za bezmocného gólmana dorazil.

Svou premiérovou branku v nejlepší hokejové lize světa také rodák z Prahy oslavil radostným gestem. Spoluhráči mu hned také dojeli pro puk, který si Simon ponechal. „Dát svůj první gól v NHL je neuvěřitelný pocit. A ještě lepší je, že jsme zvítězili," pravil.

Statistiky Dominika Simona v NHL:
Sezóna 2015-16 3 zápasy 1 bod (0+1)
Sezóna 2016-17 2 zápasy 1 bod (0+1)
Sezóna 2017-18 11 zápasů 5 bodů (1+4)

Člen elitní formace Pittsburghu totiž odstartoval obrat ve skóre. Na jeho trefu už po minutě a čtvrt navázal Kessel a získaný náskok poté Pens ještě ve třetí třetině navýšili. Nejprve skóroval Crosby a do prázdné brány pečetil čtvrté vítězství v řadě Hagelin.

"Prohrávali jsme (1:2), ale měli jsme hodně šancí, a proto jsme se snažili být trpěliví. Věřili jsme, že zápas otočíme a že vyhrajeme," řekl Simon, jenž pravidelně nastupuje v první formaci vedle kapitána a největší hvězdy týmu Crosbyho.

Sezónu přitom začal na farmě ve Wilkes-Barre/Scranton. Povolávací rozkaz do hlavního týmu přišel Simonovi už na začátku prosince, nicméně po třech týdnech se opět vrátil na farmu. Leč tentokrát na ní vydržel jen dva dny a od druhého ledna opět usedá v šatně vedle takových borců jakými jsou Malkin, Crosby či Letang.

Simon má výhodu, že Pittsburgh trénuje Mike Sullivan, jenž předtím vedl právě farmářský tým, odkud pravidelně bere 2-3 hráče, kterým dává šance. Loni se například chytil americký mladík Jake Guentzel, jenž stejně jako nyní Simon nastupoval v první formaci a svými góly výrazně pomohl Tučňákům k druhému Stanley Cupu v řadě.

Podobná úloha se nyní očekává i od českého forvarda, který zatím v této sezóně v 11 utkáních nasbíral pět bodů za gól a čtyři asistence.

Pittsburgh teď čeká trip do Kalifornie, kde sehraje tři duely. Nejdříve s Anaheimem, poté s Los Angeles a na závěr se San Jose.

A Dominik Simon, který na mistrovství světa v Praze v roce 2015 jako dvacetiletý benjamínek hrál s Jaromírem Jágrem v jedné formaci, by u toho neměl chybět.

Reklama

Související témata: