Hlavní obsah

Jágr věří, že má ještě dostatek času dostat se do formy

Nejlépe placený hokejista světa Jaromír Jágr se po poledni vydal z pražského letiště Ruzyně do New Yorku, kde ho čeká závěrečná příprava na šestnáctou zámořskou sezónu. Hvězda Rangers se chystá v tréninkovém kempu dohnat fyzické manko, které nabrala po květnové operaci ramena. Čtyřiatřicetiletý Jágr věří, že má ještě dostatek času se dostat do formy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr při odletu z letiště v Praze-Ruzyni.

Článek

I loni měl narušenou letní přípravu kvůli zlomenému malíčku, a přesto v NHL zářil. Získal Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče podle NHLPA, o vítězství v kanadském bodování i Hartovu trofej ho obral Joe Thornton ze San Jose. "Já si žádné moc velké cíle nedávám. Uvědomuji si, že to, co zaseješ, sklidíš. Já jsem toho v létě moc nezasel, takže není co sklízet," smál se Jágr v rozhovoru s novináři před rozloučením s přítelkyní Innou Puhajkovou a odletem.

Kladenský odchovanec věří, že do startu NHL všechno dožene. Ostrý start čeká Rangers 5. října proti jeho předešlému týmu Washingtonu. "Doufám, že mám dost času. Já věřím tomu, že během nějakých čtyř týdnů se to dá všechno dohnat. Jsem navíc zvyklý hodně trénovat i během sezóny," navázal Jágr.

Důležitější je sebedůvěra

Sám prý poznal, že pro výkonnost je důležitější sebedůvěra než fyzička. "Jde o to, jak si věříš a jak se celý tým rozjede. Ale fyzička je také hodně důležitá, abych se nezranil, když jsou svaly unavené," podotkl.

Právě zpevnění svalové hmoty je pro pětinásobného držitele Art Ross Trophy prioritou. "Svaly ani rameno nejsou zpevněné. Střelba se zlepšovala, čím častěji jsem chodil na led. Ale v tréninku nedochází ke kontaktu a v NHL je to úplně o něčem jiném. Já nevím, jak to potom dopadne," prohlásil Jágr.

Druhý den po příletu ho hned čekají stejně jako spoluhráče fyzické testy. "Byl jsem i loni poslední, takže se můžu jen zlepšit," vtipkoval Jágr, který se už blíží své ideální váze. "Není to tak špatné. Shodil jsem pět kilo a ještě mi tři nebo čtyři chybí."

Je jedno, kdo je kapitán

V nadcházejících dnech bude s generálním manažerem Glenem Satherem a trenérem Tomem Renneym řešit otázku kapitána. Kouč by rád viděl Jágra s céčkem na hrudi; loni Rangers vyřešili situaci tím, že Jágr byl jedním ze zástupců kapitána, který nebyl jmenován. "Uvidíme, jak to dopadne. Musím si promluvit s trenérem a manažerem. Chtěli dokonce, abych přiletěl dřív a bylo více času to vyřešit. Měl jsem ale už zamluvenou letenku na 13. září," pokračoval Jágr.

Roli kapitána plnil Jágr i v české reprezentaci či pět let v Pittsburghu. "Není to problém. Ale já si myslím, že je jedno, kdo je kapitán. Člověk musí hrát stejně, i když nemá céčko," vysvětlil, proč mu tato role nepřipadá tak důležitá. "Spíš lidi za tím vidí něco jiného, že snad určuje, kdo bude hrát. Kapitán je samozřejmě trošku zodpovědný za tým. My tam ale máme spoustu kvalitních hráčů, kteří jsou zodpovědní za sebe a vědí, co mají hrát. Není nám čtrnáct."

Bez přítelkyně, ale s Průchou a Lundqvistem

Do zámoří se Jágr vydal bez své přítelkyně. "Teď by to bylo zbytečné, nebude moc čas na soukromé věci. Věřím, že přijede, než sezona začne. Teď ale budeme dvakrát denně trénovat a také jedeme pryč," připomněl Jágr na začátek přípravných zápasů výlet do Portorika. "Určitě to bude hezký, ale pro mě není důležitý, jestli je to Portoriko nebo New York. Já potřebuji trénovat a připravit se na sezonu."

Sám ale ve svém apartmánu na Manhattanu nebude. Obýval ho s Petrem Průchou. "S Petrem jsem mluvil jen jednou a není lehké v New Yorku něco najít. Záleží na něm, jestli tam bude, nebo ne. Bydlí tam i brankář Lundqvist, taky teď něco shání. Já už jsem asi jediný, kdo nemá klíče," smál se Jágr.

Před odletem nechal Jágr v Kladně svůj řidičský průkaz, protože policie řeší jeho přestupek za parkování na místě pro invalidy. "Do třiceti dnů mi mělo přijít oznámení, a nic zatím nepřišlo. Nechal jsem řidičák u rodičů, a pokud se něco stane, tak to budou muset odevzdat za mě," dodal Jágr.

Reklama