Hlavní obsah

Plekanec po překonání milníku sklízí obdiv. V zámoří mu ale předpovídají konec v Montrealu

Další z hvězdných kladenských odchovanců dosáhl na zajímavou metu v NHL. Dříč bez hvězdných manýrů Tomáš Plekanec při nedělní výhře Montrealu nad Ottawou 4:1 překonal hranici 600 bodů na aktuální skóre 601, což se mu povedlo jako čtrnáctému Čechovi v historii a jako třináctému celkově v dějinách slavných Canadiens.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Český útočník Tomáš Plekanec (14) byl jednou z hvězd Montrealu v utkání NHL proti Ottawě (ilustrační foto).

Článek

Plekanec nejprve našel šikovnou zadovkou rozjetého Artturiho Lehkonena, který zvyšoval na 3:1, a v závěru utkání sám skóroval, když využil chyby soupeře v rozehrávce a parádně se trefil pod horní tyč.

Po utkání se jej zámořští novináři pochopitelně ptali, co pro něj překonání šestistovkové hranice znamená. „To se těžko popisuje. Kdyby mi někdo dřív řekl, že na něco takového dosáhnu, nevěřil bych mu. Myslel bych si, že je blázen," přiznával pětatřicetiletý centr.

Ke svému úspěchu přistoupil se svojí typickou skromností. „Je to krásné a mám z toho radost. Teď jsem vynášen já, ale hodně z té chvály patří mým spoluhráčům, díky nimž jsem mohl sbírat body," pokračoval.

Poklonu mu vysekl i spoluhráč Brendan Gallagher. „Pro něj je to velký milník. Teď si to možná tolik neuvědomuje, ale až jednou skončí kariéru a ohlédne se zpátky, uvidí, že dosáhl velké věci. Hraje tady dlouho, nastupuje na ty nejlepší hráče. Má hodně defenzivních úkolů, přesto už nasbíral 601 bodů, což je úctyhodné. Baví mě s ním hrát a doufám, že si to ještě dlouho budu užívat," smekl o deset let mladší forvard.

Plekanec, jehož v roce 2001 Canadiens draftovali ve třetím kole ze 71. pozice, nikdy nehrál v NHL za žádný jiný tým. V Montrealu nastoupil do 974 duelů, v nichž nasbíral 601 bodů za 231 gólů a 370 nahrávek. V zámoří se ale hodně spekuluje o tom, že právě jeho by mohl kanadský celek vytrejdovat jinam.

„Spolehlivý defenzivní centr, budoucí volný hráč Tomáš Plekanec se zdá být žhavým kandidátem na odchod," píše například list Montreal Gazette.

Mezi pravděpodobné adepty na trade jej zařadil i server Sportsnet. „Plekancovy střelecké statistiky byly v posledních třech letech spláchnuty do záchodu, protože i vzhledem ke svému věku dostává stále více defenzivních úkolů. Když pominete jeho ofenzivní čísla, dostanete efektivního centra, který umí zavřít hru a hodí se do třetího či čtvrtého útoku a přesilovkové formace. Momentálně vydělává šest miliónů dolarů, v létě bude muset určitě podepsat za mnohem méně," píší o českém útočníkovi kanadské stránky.

Kouč Claude Julien si nicméně jeho služby po výhře nad Ottawou velmi cenil. „Je skvělý na vhazování, skvěle dokáže ubránit oslabení. Dal gól, zůstal na puku a parádně přihrál Lehkymu na jeho druhou branku. Odehrál výborné utkání. Spoléháme na něj, obzvlášť když máme problém s centry. Mám z něj radost. Šest set bodů je parádní výkon," chválil trenér.

Reklama

Související témata: