Hlavní obsah

100 let hokeje: K prvnímu titulu pomohl rakouský zázrak

PRAHA

První poválečný světový šampionát hokejistů hostila v roce 1947 Praha a domácí se na ledě památné Štvanice dočkali vytouženého titulu. V národním týmu se tehdy sešla generace skvělých hráčů. V brance zářil Modrý, obranu řídili Pácalt či Trousílek a útoku dominovali Zábrodský, Konopásek, Drobný a Roziňák. Přesto byla cesta za premiérovým zlatem v Praze složitá a po prohře 1:2 se Švédy už pohasínaly naděje.

Článek

„Tenkrát drobně pršelo, což hodně ovlivnilo kvalitu ledu, a nám se těžko kombinovalo. Soupeř dal navíc hned z první akce gól z ofsajdu,“ vzpomínal při letošní návštěvě Prahy na duel se severským týmem jeden z posledních dvou žijících šampiónů Vladimír Zábrodský. Při hymně soupeře po zápase měl slzy v očích.

Prakticky nikdo nevěřil, že by favorizovaní Švédové mohli o den později v posledním utkání podlehnout slabému Rakousku. Jenže stal se hokejový zázrak. Vedení outsidera se zvěstovalo divákům i z jeviště Národního divadla a závěr zápasu, z nějž Švédové odešli poraženi 1:2, se hrál v úžasné kulise bleskově zaplněného hlediště. Vyčerpané rakouské hráče nesli nadšení diváci na ramenou. Svěřenci trenéra Buckny už historický triumf nepustili.

Sílu tehdejšího Československa ukázala i o rok později olympiáda ve Svatém Mořici, kde prakticky ve stejném složení drtila soupeře a uhrála i senzační remízu 0:0 s Kanadou. Jen kvůli horšímu skóre brala stříbro.

Na MS 1949 ve Stockholmu chyběly oběti leteckého neštěstí i hráči, kteří po únorovém převratu emigrovali. Tým byl ale dobře doplněn mladými, znovu předváděl skvělý útočný hokej jištěný fenomenálním Modrým a poprvé získal i skalp kolébky hokeje. Šanci na zlatý hattrick ale vzalo politické rozhodnutí, místo cesty do Londýna skončili hokejisté při vykonstruovaném procesu před soudem. Na další světový titul se čekalo dlouhých 23 let.

Deník Právo připomíná nejvýraznější kapitoly 100 let našeho hokeje
Slavné ligové kluby a triumfy22. října
Jak jsme na ledě potkali Kanadu23. října
Úspěch a zmar generace 40. let24. října
Nesmiřitelné bitvy se Sověty25. října
Od Štvanice až k Sazka Areně27. října
Zlatý lesk reprezentace 70. let29. října
Černé momenty české historie30. října
Zlatý hattrick na přelomu století31. října
Česká stopa v NHL1. listopadu
Triumf století v Naganu3. listopadu

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Česko - Rakousko 0 : 0 1. min Živě
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín